Fast X

BIO. ACTION. USA, 2023. Regi: Luis Leterrier. Med: Vin Diesel, Michelle Rodriguez, Jason Momoa, Brie Larson, Jason Statham, Charlize Theron. Åldersgräns: 11 år. Längd: 2.21.

FAST & FURIOUS-serien har med sin tionde film kommit till vägs ände för en sista gummibrännande färd, om vi ska tro franchisens hemsida. Vägs ände är emellertid lång, mycket lång, övergödd i speltid och följd av flera ”kapitel” – oklart hur många. Kanske hinner über-alfahannen Dominic Torettos (Vin Diesel) son Brian (Leo Abelo Perry) rent av bli vuxen nog att ta över serien när pappa Motorskalle är mogen för att tävla i elrullstol på ålderdomshemmet.

Fast X är med sin budget på 340 miljoner dollar en av de dyraste filmerna i historien. Inte ett öre har gått till någon manusförfattare med dramatisk eller poetisk begåvning. Det som ska ge intryck av hög klass är att man mot en hangar full av dollar fått Hollywoodstjärnor som Helen Mirren och Brie Larson att posera i dyra modekläder medan de pladdrar banaliteter.

Annars är det som vanligt julafton för stuntförarna och effektartisterna. Man försöker utmana JAMES BOND och MISSION: IMPOSSIBLE men har inte någon motsvarande konkurrenternas begåvningar bakom kameran. Det man saknar i intelligent eller åtminstone normalbegåvat storysnickrande försöker man kompensera med vansinnesaction, våld och explosioner i överflöd.

Finess och elegans får vi söka någon annanstans. Logik ska vi inte ens snacka om. Här gäller det bara att packa in så många brinnande bilar, masskjutningar och råkurr som möjligt. Plus det obligatoriska mellanspelet med rövbilder på unga chicks i tajta brallor förstås.

Äntligen, bör jag lägga till. För de där plågsamma försöken till djupsinniga livsvisdomar från The Dom i tidigare filmer har man nu begränsat till ett minimum.

Det signalerar man direkt från start genom att promenera i minnenas allé tillbaka till höjdpunkten från FAST AND FURIOUS 5, seriens oslagbart bästa skrothandlarsymfoni. Scenen skildras i årets film ur en annan synvinkel, den från Dante Reyes (Jason Momoa), Fast X-seriens nybakade skurkprimadonna och klart mest underhållande rollfigur. Han är son till knarkkungen F&F-gänget rånade i femman, och när han inte torterar hundvalpar på sin fritid jobbar han med att hämnas på filmens hjälte.

Ny är däremot inte handlingen. Som vanligt nöjer man sig med en actionturné jorden runt så knasigt konstruerad att den är som hämtad från en åktur på något billigare nöjesfält. Där hör franchisen också hemma.

© Michael Tapper, 2023. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2023-05-17.

FAST & FURIOUS 9, filmrecension. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad.

FAST & FURIOUS: HOBBS & SHAW, filmrecension. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad.

FAST & FURIOUS 7, filmrecension. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad.

FAST & FURIOUS 6, filmrecension. Sydsvenska Dagbladet.

FAST AND FURIOUS 5, filmrecension. Sydsvenska Dagbladet.

FAST & FURIOUS, filmrecension. Sydsvenska Dagbladet.

THE FAST AND THE FURIOUS — TOKYO DRIFT, filmrecension. Sydsvenska Dagbladet.

2FAST 2FURIOUS, filmrecension. Sydsvenska Dagbladet.

THE FAST AND THE FURIOUS, filmrecension. Sydsvenska Dagbladet.