Fast & Furious 6

USAfast_and_furious_six 2013. Regi: Justin Lin. Skådespelare: Vin Diesel, Paul Walker, Dwayne Johnson, Michelle Rodriguez, Jordana Brewster. Åldersgräns: 11 år. Längd: 2.10.

Med tanke på Fast & Furious-seriens turboacceleration från B-filmens skrotupplag till Universals lyxbilsavdelning framstår den svaga storyn och tarvliga dialogen som fjoldecenniets modeller. 1,5 miljarder dollar i biljettintäkter från de fem första filmerna borde dessutom räcka till en hel monteringsfabrik av ståuppkomiker för att svetsa ihop humorn – den avsiktliga alltså.

Allting förändras, om man ska tro ett återkommande samtalstema i filmen. Men det krävs inte många hjärnceller för att inse att receptet är i stort sett detsamma. Enda skruvningarna av betydelse är gängets klassresa från rännsten till nyrikedom och strömhopp till att bli lagens väktare. Faktiskt är man i del 6 bara en hårsmån från att klona Mission: Impossible. Och just dessa förändringar kan visa sig bli fatala för filmseriens profil som outlawposerande gangster chic.

Till London via Moskva kommer nämligen Dom (Vin Diesel) och gänget för att hjälpa megasnuten Hobbs (Dwayne Johnson) att ta fast en liga som i stort sett är identisk med våra antihjältar. De betecknas till och med uttryckligen som gängets ”onda tvillingar”, och visst är de grymma med vapen, kampsportsfärdigheter, kreativ bilbyggnadskonst och racerskicklighet. Till och med så grymma att publiken kanske tappar greppet om vilka de ska heja på.

© Michael Tapper, 2013. Sydsvenska Dagbladet 2013-05-25.

FAST X, filmrecension. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad.

FAST & FURIOUS 9, filmrecension. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad.

FAST & FURIOUS: HOBBS & SHAW, filmrecension. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad.

FAST & FURIOUS 7, filmrecension. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad.

FAST AND FURIOUS 5, filmrecension. Sydsvenska Dagbladet.

FAST & FURIOUS, filmrecension. Sydsvenska Dagbladet.

THE FAST AND THE FURIOUS — TOKYO DRIFT, filmrecension. Sydsvenska Dagbladet.

2FAST 2FURIOUS, filmrecension. Sydsvenska Dagbladet.

THE FAST AND THE FURIOUS, filmrecension. Sydsvenska Dagbladet.