Fast and Furious 5

USA 2011. Fast Five. Regi: Justin Lin. Skådespelare: Vin Diesel, Paul Walker, Dwayne Johnson, Jordana Brewster. Åldersgräns: 11 år. Längd: 2.10.

Under Norrmalmstorgsdramat 1973 krävde rånaren, ffast_five_ver2örutom två miljoner och Clark Olofsson, att få en snabb bil. Fast and Furious 5 odlar samma rörande pojkboksdröm att med hästkrafter, lite stålar, några polare, en megababe och ett par schysta vapen kunna dra järnet till friheten. Och friheten det är en vykortsvacker strand med palmer, några bärs och all tid i världen att bränna gummi med värstingbilen.

Men först ska motorskallarna visa vem som är tuffast genom att ha störst muskler, elakast blick, coolaste repliker och snyggaste posering. Brudarna är bara utsmyckning i denna renodlade machofantasi där männen är så heta på varandra att våldet mellan dem hela tiden ligger en hårsmån från grovhångel.

Det märks inte minst under slagsmålet mellan Vin Diesels skurk och Dwayne ”The Rock” Johnsons snut. Båda har visat att de är bäst på att springa från kulor, köra från explosioner och obesvärat flexa med sina bicepsar. Holmgången mellan dem utvecklas till en så intim, svettig och stönande kraftmätning att de borde ha checkat in på ett hotellrum i stället.

I sin James Bond-imiterande globetrotting har Fast & Furious-turen nu kommit till Rio de Janeiro. Det betyder inte mycket mer än en geografisk variation. En F&F-sexa är redan under planering, så fäst säkerhetsbältet och lita på att det kommer mer av samma skrot och korn på ett nytt resmål. Moskva och Berlin är heta tips.

Platserna kan skifta men ligger mönstret fast: spektakulära biljakter, rånkupper, illegala racertävlingar med vadslagningar, vapenskrammel och två-tre grymtande livsvisdomar från the Dom. Som extra krydda har man här lagt till en återförening med tidigare skurkkollegor, inklusive Han (Sung Kang), som alltså återupplivas från sin dödskrasch i trean, Tokyo Drift. I en inskjuten scen mitt under eftertexterna dyker ännu fler spöken ur det förgångna rollgalleriet upp.

Ivern att överträffa föregångarna gör Fast and Furious 5 till en ofrivillig men inte desto mindre underhållande fars där likbergen staplas monumentala till tonerna av en absurd skrothandlarsymfoni för plåt, glas och betong. Hade de italienska futuristerna levat skulle filmen ha blivit deras ultimata konstnärliga orgasm – en fullständig kapitulation för logik, rim och reson under det öronbedövande dånet från krrrraaaasssschhh, ka-boooommmm, vrrrroooommm och zzzzzvissssschhh.

© Michael Tapper, 2011. Sydsvenska Dagbladet 2011-05-06.

FAST X, filmrecension. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad.

FAST & FURIOUS 9, filmrecension. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad.

FAST & FURIOUS: HOBBS & SHAW, filmrecension. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad.

FAST & FURIOUS 7, filmrecension. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad.

FAST & FURIOUS 6, filmrecension. Sydsvenska Dagbladet.

FAST & FURIOUS, filmrecension. Sydsvenska Dagbladet.

THE FAST AND THE FURIOUS — TOKYO DRIFT, filmrecension. Sydsvenska Dagbladet.

2FAST 2FURIOUS, filmrecension. Sydsvenska Dagbladet.

THE FAST AND THE FURIOUS, filmrecension. Sydsvenska Dagbladet.