Fast & Furious

USfast_and_furiousA, 2009. Regi: Justin Lin. Skådespelare: I rollerna: Paul Walker Vin Diesel, Michelle Rodriguez, Jordana Brewster. Längd: 1.46.

Den fjärde F&F-filmen ignorerar nr 2 och 3 i serien och låtsas vara en uppföljare på ettan. Från halvkändisvärlden har man samlat originalskådespelarna för en omtagning av attraktionerna som drog en mångmiljonpublik för åtta år sedan.

Man rånar fortfarande lastbilar medan de kör i full fart på slingrande vägar eftersom det skulle vara för mesigt att ta dem när de står stilla. Och ännu finns det knarkkungar som tycker det är en bra idé att transportera varorna i pimpade racerbilar som drar på i 150 knyck. Bara för att hålla profilen låg.

Men riktigt sig likt är det inte.

Alla har blivit äldre, inklusive regissören, så nu har man ransonerat på bilporr och närstudier av guppande D-kupor och rumpor i tajta shorts. I stället är det mer av eftertänksamma dialogscener mellan män på väg mot medelåldern. Med tanke på manusets litterära nivå och de blygsamma skådespelarinsatserna är jag inte säker på att det är en bra idé.

Räddningen är stuntinslagen, bilkraschsymfonierna och de pyrotekniska orgierna. Här har filmens ambition, talang och inspiration samlats. I övrigt är det skralt med begåvning, och storyn är ett skämt. Till och med klippningen – actionfilmens hjärta – saknar temperament och struktur. Gång på gång förtas spänningen av att scenerna ser ut att ha körts i en mixer och sedan tejpats ihop på måfå.

© Michael Tapper, 2009. Sydsvenska Dagbladet 2009-04-05.

FAST X, filmrecension. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad.

FAST & FURIOUS 9, filmrecension. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad.

FAST & FURIOUS: HOBBS & SHAW, filmrecension. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad.

FAST & FURIOUS 7, filmrecension. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad.

FAST & FURIOUS 6, filmrecension. Sydsvenska Dagbladet.

FAST AND FURIOUS 5, filmrecension. Sydsvenska Dagbladet.

THE FAST AND THE FURIOUS — TOKYO DRIFT, filmrecension. Sydsvenska Dagbladet.

2FAST 2FURIOUS, filmrecension. Sydsvenska Dagbladet.

THE FAST AND THE FURIOUS, filmrecension. Sydsvenska Dagbladet.