News of the World

USA 2020. Regi: Paul Greengrass. Med Tom Hanks, Helena Zengel, Elizabeth Marvel, Ray McKinnon. Längd: 1.59. Premiär på Netflix: 2021-02-11.

Tom Hanks helylleimage har tjänat filmer som TOY STORY-serien och Rädda menige Ryan (Saving Private Ryan, 1998) väl. Men i News of the World kommer den på kant med berättelsens dramatik och trovärdighet. Här spelar han Jefferson Kyle Kidd, en ärrad sydstatsveteran som klarat både det blodiga inbördeskriget och sin frus död i kolera utan djupare själsliga sår.

Han super inte ner sig, ansluter sig inte till Ku Klux Klan eller Jesse James banditgäng. Och det hjälper föga att regissören Paul Greengrass (BOURNE-filmerna) och medförfattaren Luke Davies (CATCH-22, 2019) flikar in en replik om att han plågas av inre demoner. Kidd förblir Hanks i trygg och hygglig tappning, märkligt obefläckad av Söderns rasism och brutalitet. Varför han stred för Konfederationen är obegripligt.

Denna roadmovievästern, efter Paulette Jiles roman från 2016, handlar om hur Kidd kuskar runt Texas 1870 i häst och vagn för att mot betalning läsa senaste nytt ur landets dagstidningar för präriens fattiga nybyggare. På vägen hittar han tioåriga Johanna (Helena Zengel), föräldralös efter att som liten rövats bort och uppfostrats av Kiowaindianer. Motvilligt åtar han sig att föra henne till släktingar många mil bort.

Handlingen påminner om genreklassiker som John Fords FÖRFÖLJAREN (The Searchers, 1956) och bröderna Coens TRUE GRIT (2010) men saknar Fords uppgörelse med västernmyten och Coen-brödernas humor. Särskilt duckandet för den sedan 1600-talet flitigt odlade myten om hur europeiska flickor i indianers fångenskap förlorade både oskulden och sina kristna själar är besynnerlig. Den gjorde att kvinnor som, frivilligt eller inte, haft närkontakt med indianer stämplades som paria och behandlades som djur av kolonisatörerna.

Filmen blir därför en historielöst snällifierad berättelse om en sydstatsofficer utan den rasistiska ideologi Sydstaterna slogs för och en vit indianflicka vars största problem är att lära sig engelska och äta med sked. Undantaget ett inslag då en trio män försöker kidnappa Johanna till prostitution, hade manuset passat bättre för 1960-talets barnvänliga Bröderna Cartwright (Bonanza, 1959–73. Efter decennier av västernskildringar i film och tv som tagit historieforskningen till hjälp för att ge en mer korrekt bild av folkmordens, våldets och misärens vilda västern ser nämligen News of the World ut som en anakronism.

© Michael Tapper, 2021. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2021-02-10.