Dawn of the Dead

USA 2004. Regi: Zack Snyder. Skådespelare: Sarah Polley, Ving Rhames, Jake Weber, Mekhi Phifer. Längd: 1:40.

”Don’t worry, be happy.” En människospillra har mot alla odds överlevt en zombieepidemi av apokalyptiska dimensioner och tagit sin tillflykt till ett köpcenter. Utanför har deras före detta släktingar, grannar och vänner förvandlats till döda men animerade mördarmaskiner, programmerade efter döden till att äta alla som fortfarande lever. Inne i det folktomma köpfesttemplet ekar Bobby McFerrins hitlåt i mekanisk muzaktappning medan de blodiga och traumatiserade huvudpersonerna förtvivlat famlar efter en anledning att leva vidare.

Reklam- och musikvideoregissören Zack Snyders nyinspelning av George Romeros skräckklassiker från 1978 saknar inte ögonblick av bitande ironi. Och över zombiefilmer som 28 DAGAR SENARE (28 Days Later) eller RESIDENT EVIL (båda 2002) – rutinprodukter så bleka att de förefaller ha regisserats av de levande döda själva – höjer den sig betydligt. Men till originalets genomtänkta, svart humoristiska metafor för ett absurt konsumtionssamhälle där invånarna slutligen blivit så sömngångaraktiga i sin programmerade omättlighet att kannibalism blivit den logiska slutpunkten – dit når man inte.

I stället nöjer sig Snyder och manusförfattaren James Gunn (före detta Troma, numera Scooby-Doo 1 och 2) med att göra en välspelad, om än inte särskilt välskriven, actionrulle med gedigna skådespelare som Sarah Polley och Ving Rhames i huvudrollerna. Förströdda skämt om varuhusmusik (se ovan) och en prickskyttetävling mot zombier som liknar tv-kändisar är allt som återstår när Romeros samhällskritiska undertext urvattnats till småroliga men lättköpta flabb och splatterinslag för ett framtida dataspel.

Största behållningen ligger faktiskt i för- och eftertexterna gjorda av Prologue Films: Här finns löftet om ett bildspråk med helt annan fantasi och muskler. Sitt därför kvar under eftertexterna, njut av den suveräna knorren och önska att det blir dessa filmmakare som står bakom en eventuell nyinspelning av Romeros tredje del i zombietrilogin (där Night of the Living Dead var nummer 1 och Dawn of the Dead nummer 2), Day of the Dead.

© Michael Tapper, 2004. Sydsvenska Dagbladet 2004-06-27.