Blue Beetle

BIO. SUPERHJÄLTEACTION. USA/Mexiko, 2023. Regi: Àngel Manuel Soto. Med: Xolo Maridueña, Bruna Marquezine George Lopez, Adriana Barazza, Raoul Max Truillo, Susan Sarandon. Åldersgräns: 11 år. Längd: 2.07.

När en utomjordisk mekanism i form av en skarabé smälter samman med fattige mexikansk-amerikanske collegekillen Jamie Reyes (Xolo Maridueña från Cobra Kai, 2018) uppstår superhjälten Blue Beetle. Det blå exoskelettet ger Jamie ett osårbarhetspansar och en uppsättning fantasifulla vapen att plocka fram efter tjafsande med den inbyggda AI-datorn. Blue Beetle är med andra ord en hybrid av SPIDER-MAN, IRON MAN och den gamla åttiotalsserien Knight Rider (1982–86), där David Hasselhofs L.A.-snut hade en datorstyrd och nära nog oförstörbar bil som han pratade med under sina ensamma nattskift.

Ursprungligen var filmen tänkt att gå direkt till strömningspremiär på HBO Max. Men budgeten på 120 miljoner dollar och behovet av en steroidinjektion i Warner/DC:s svaga Justice League-serie ropade på en biopremiär. Rekryteringen av regissören Àngel Manuel Soto (Charm City Kings, 2020) och flirten med latinopubliken kan sälja biljetter på de amerikanska kontinenterna. För ungdomspubliken på den här sidan Atlanten ger de politiska och kulturella referenserna nog snarare huvudbry.

Upplägget är enkelt – gott mot ont – men med ett etniskt klassperspektiv: Jamie och hans invandrarfamilj kämpar för brödfödan på samhällets botten i fiktiva Palmera City (inte den tecknade seriens El Paso). Deras fiender är den hänsynslösa vapenmagnaten Victoria Kord (Susan Sarandon med sadistiskt flin), som med skarabéns hjälp vill skapa arméer av supersoldater rekryterade från Latinamerikas underklass till USA-imperialismens sak.

I striden hetta hör vi Jamies farbror Rudy (George Lopez) kalla Batman för fascist, vilket alla med hjärnan påslagen under DARK KNIGHT-filmerna kan instämma i. Och mormor Reyes (Adriana Barazza) överraskar med att vara en fena på maskingevär och antiimperialistiska slagord; kan hon ha varit en gerillakämpe i sin vilda ungdom, tro?

Blue Beetle är en i långa stunder charmig och okonventionell superhjältefilm. I vanlig ordning räddas dock den kapitalistiska maktordningen av miljardären med gott hjärta, här Kord-familjens latino-arvinge Jenny (Bruna Marquezine) som kommer till familjen Reyes undsättning. Det hjälper förstås att hon är smart, sexig och svag för Jamies valpiga charm. På så sätt kan man samtidigt både marknadsföra och oskadliggöra det revolutionära patoset.

© Michael Tapper, 2023. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2023-08-18.