The Dark Knight Rises

USA 2012. Regi: Christopher Nolan. Skådespelare: Christian Bale, Michael Caine, Tom Hardy, Gary Oldman, Anne Hathaway, Joseph Gordon-Levitt, Morgan Freeman. Åldersgräns: 15 år. Längd: 2.45.

Den tredje och avslutande filmen i Christopher Nolans Batman-trilogi är en modern Wagneropera med actionscener i kolossalformat i stället för sångnummer. Upptakten i en CIA-transport av terrorister som utvecklas till en hisnande flygkapning i bästa MISSION: IMPOSSIBLE-stil anger tonen. Finalen blir en Götterdämmerung, nära nog.

Gotham ockuperas av arvtagarna till Ra’s Al Ghul (Liam Neeson), Bruce Wayne/Batmans (Christian Bale) fascistiske läromästare som blev hans fiende i BATMAN BEGINS. I Ghuls anda vill de lära den dekadenta västvärlden en bloddränkt moralläxa.

Deras gerillaarmé av etniskt blandade trashankar är ett slags supermaktsrustat al-Qaida. Men retoriken och våldsattackerna mot New York-börsen och stadens rika en procent påminner mest om Occupy-rörelsen. Till råga på allt slänger man in ett miljörörelsehot i form av en alternativ energikälla som omvandlas till kärnvapen.

The Dark Knight Rises utvecklas på så sätt till en skräcksaga – än mer bisarr i sitt pompösa gravallvar – som hämtad ur Republikanernas propagandamanual.

Åtta år har gått. Bruce Wayne/Batman har dragit sig tillbaka till ett Howard Hughes-liknande eremitliv. En läkare förklarar hans ärrade och utslitna kropp vara ett mänskligt katastrofområde. Ändå är Wayne strax tillbaka i dräkten igen i tvekamp mot den muskelstinne terroristledaren Bane (Tom Hardy från BRONSON).

Med munkorg från Hannibal Lecter och en growl-röst ur en Metal-fanatikers önskedröm är Bane mer monster än människa. I första halvan ter han sig oövervinnerlig efter att ha krossat Batman och Gotham både fysiskt och andligt. Men som vanligt reser sig hjältarnas skara på nio samtidigt som de kriminellas herravälde lika plötsligt faller samman som ett korthus.

Inte undra på det, så slarviga som skurkarna är. Visserligen avrättar de en handfull bifigurer för att vi ska se hur skurkaktiga de är, men annars kan deras motståndare öppet och beväpnade fritt ströva omkring i väntan på en möjlighet att slå tillbaka. Även några tusen poliser som har spärrats in under jorden chillar under en tre månaders hajk med tjänstevapnen i behåll. På så sätt hinner Batman rehabilitera sig i ett helvetesfängelse på andra sidan jordklotet så att han orkar frita dem inför slutuppgörelsen.

Också den mest fantastiska intrig måste ha en inre logik, men manuset av bröderna Jonathan och Christopher Nolan är pepprad med luckor och tillrättalagda inslag för att få handlingen att gå ihop. Dessutom är den romantiska temperaturen milt sagt ljummen när Selena Kyle/Catwoman (Anne Hathaway) och miljöaktivisten Miranda Tate (Marion Cotillard) tävlar om Batmans gunst. Och närstriderna är förutsägbara, tama, rent av ograciösa. Dags för bat-pension, särskilt som Robin dyker upp i epilogen för att ta över.

© Michael Tapper, 2012. Sydsvenska Dagbladet 2012-07-25.