Next Goal Wins

BIO. SPORTKOMEDI. USA, 2023. Regi: Taika Waititi. Med: Michael Fassbender, Oscar Kightley, Kaimana, David Fane, Rachel House. Åldersgräns: 7 år. Längd: 1.43.

Next Goal Wins bygger på en underhållande dokumentär med samma namn från 2014. Dokumentären skildrar American Samoas landslag i fotboll, rankat som världens sämsta efter att 2001 de förlorat mot Australien med 31–0. Deras sammanlagda målskörd sedan de bildades 1983 kunde då räknas på ena handens fingrar.

För att kravla upp från botten värvade man 2011 den nederländsk-amerikanske tränaren Thomas Rongen, nyss sparkad efter sitt fiasko med USA:s U-20-landslag. Samoanernas lag präglades av önationens lugna livsstil och toppades av transsexuella Jaiyah Saelua, accepterad av öbefolkningen som fa’afafine – ett tredje kön mellan man och kvinna. Mötet med Rongen, känd för sina våldsamma raseriutbrott både på och utanför fotbollsplanen, blev därför en kulturell frontalkollision.

Varför Taika Waititi (Thor: Ragnarök, JOJO RABBIT) valt att göra en korkad och humorlös spelfilmsversion är mig en gåta. Ställd bredvid förlagans klassiska underdog-komedi med naturligt roliga och älskvärda personligheter, ser Hollywoodproduktionen ut som en obegåvad parodi, skådespelarna som färglösa fårskallar. Ett hån mot dokumentären, de verkliga personer man gestaltar och inte minst mot publikens rimliga krav på underhållning.

Michael Fassbender har under karriären demonstrerat en imponerande bredd i sin repertoar, men komedi är en genre han inte behärskar. Huvudrollen som Rogen avslöjar att han inte har ett enda funny bone i sin kropp. Mer påfrestande än trist är Waititis för filmen helt oväsentliga inhopp som enfaldig präst med tillgjord, gäll röst.

Men filmens lågvattenmärke är Rogens transfoba påhopp på Jaiyah Saelua (Kaimana). Så fantasilösa att de varken blir lockar till skratt eller avsmak.

Inspelningen är inte ens gjord på plats i American Samoa utan på Hawaii och har därmed tappat allt vad lokal atmosfär heter. Man kunde lika gärna ha gjort förlagt produktionen till Disneyland i Kalifornien. Då hade iscensättningen åtminstone blivit hundraprocentigt förkonstlad efter gammalt Disney-recept.

Next Goal Wins är den senaste i en lång rad av skamlöst usla produktioner från Disney – här via dotterbolaget Fox Searchlight – och bekräftar bilden av en koncern som under senare år tappat kursen. Något är ruttet på huvudkontoret i Burbank, och det märks på fallande siffror för biointäkterna, strömningstjänsten och aktiekursen.

© Michael Tapper, 2024. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2024-01-12.