Breaking Social

BIO. DOKUMENTÄR. Chile/Sverige, 2023. Regi: Fredrik Gertten. Med: Rutger Bregman, Peter S Goodman, Sarah Chayes, Matthew Caruana Galizia. Åldersgräns: 7 år. Längd: 1.32.

”Har vi råd med de rika?” frågar Fredrik Gertten retoriskt i sin dokumentär Breaking Social.  De som utger sig för att vara filantroper och visionära samhällsbyggare men egentligen är samvetslösa kleptokrater. Han är inte först med att syna mångmiljardärerna, vars superelit om endast tio personer – Jeff Bezos, Elon Musk, Bernard Arnault… ja ni vet – äger mer än världens tre miljarder fattigaste enligt Oxfams senaste rapport.

Michael Moore har gjort sig en karriär på att syna Wall Street, och efter skandalen 2016 kring skatteparadiset Panama kom ett antal dokumentärer och spelfilmer om vår tids rövarbaroner. Har Gertten något att tillägga? Jodå, men han greppar om för mycket på för kort tid.

Filmen är som att se en halvannan timme lång trailer i ämnet. Internationellt kända journalister och forskare berättar om myterna kapitalismen vilar på och som marknadsliberalismens megafoner i medierna och samhällsdebatten fostrar oss att samtycka till:

Meritokrati, tanken på att alla undersåtar som jobbar hårt får lön för mödan. Socialdarwinism, idén om att samhällets hierarki speglar en naturlag där de bäst lämpade hamnar i toppen av egen förtjänst – inte för att de ärver pappas tillgångar. Och för de misstrogna, cynism och misantropi som gör att vi avfärdar alla tankar på ett bättre samhälle eftersom människan till sin natur ändå är egoistisk och genomrutten.

Myterna är viktiga delar i den kapitalistiska hegemoni vi alla stöpts i. Men filmen lyckas aldrig foga samman pusselbitarna om hur rövarkapitalismens självbild krockar med verkligheten till en slagfärdig helhetsanalys.

Mest skildrar Gertten för det sociala uppror i Chile 2019–2020 som började med en studentdemonstreration mot den dyra kollektivtrafiken. Protesterna spreds runt landet och utvidgades till att handla om privatiseringen av skolor och sjukhus, arbetslöshet och enorma klassklyftor. Trots grovt polisvåld och högerpropaganda om att utländska agenter från Kuba låg bakom, kulminerade folkresningen i en demonstration i huvudstaden Santiago med 1,2 miljoner deltagare.

Vi ser brottstycken av händelserna, utan historiskt sammanhang. För upproret hade sina rötter i Pinochet-juntans nedmontering av välfärdsstaten och avreglering av ekonomin med den nyliberala gurun Milton Friedman som rådgivare. Alltså samma process vi sett gå olika långt och i olika takt under de senaste femtio åren i länder världen över, inklusive Sverige.

I Breaking Social hade Gertten kunnat göra det han lyckades med i PUSH, att visa hur samma destruktiva skurkföretag arbetar med samma mål också här, i vårt land, i vår stad. I stället väljer han exempel från the usual suspects, som USA och Latinamerika, när det gäller social katastrofpolitik. Och då blir det som om alla de tänkvärda debattinlägg vi hör i filmen inte riktigt gäller oss och därför bara stannar vid abstrakta tankefigurer.

Jag rekommenderar fortfarande filmen för att den ingjuter upprorslusta mot ojämlikhetens apostlar. Men läs några av de medverkandes böcker för att se hela hotbilden från de rikas omättliga hunger och hur de rättfärdigar den. En bladvändare är Davos Man: How the Billionaires Devoured the World, av New York Times ekonomijournalist Peter S Goodman. Den handlar om ett gäng miljardärer, deras plundringsfilosofi och hur deras ägande påverkar vanligt folk i deras vardag. Och för er som tröttnat på att drömmen om en bättre värld viftas bort som naiv, är nederländske historikern Rutger Bregmans Utopia for Realists and How We Can Get There en lisa för själen.

Förhoppningsvis går Gertten går vidare med en dokumentärserie som fördjupar allt det Breaking Social bara hinner snudda vid. I en värld där de superrika inte bara har den juridiska rätten på sin sida utan också mediekoncerner som trumpetar ut deras världsbild, då behövs bilder som manar till motstånd.

© Michael Tapper, 2023. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2023-08-11.

Lästips 

Rutger Bregman Utopia for Realists and How We Can Get There (2017)

Sarah Chayes Thieves of State: Why Corruption Threatens Global Security (2016)

Peter S Goodman Davos Man: How the Billionaires Devoured the World (2022)

Lyssningstips

Fredrik Gerttens podcast Pushback Talks (01.00–01.30/avsnitt) finns till gratis lyssning. Några av de medverkande i Breaking Social som får lägga ut texten tillsammans med Gertten och Leilani Farha (vår guide till den multinationella fastighetsockrarbranschen i Push) hittar ni under följande rubriker:

Journalists at Risk: Revealing the Corruption of the SuperRich with Matthew Caruana Galizia

’Davos Man’ – The Billionaires Who Own the World – with NYT correspondent Peter S. Goodman

The Pandemic Cash Cow – Peter S. Goodman Part 2

Money, Money, Money – Living in an Era of Corruption + Kleptocratic Networks, A Conversation with Sarah Chayes