Klasskamp i humleviktsklassen

Det är omöjligt att tänka bort Ken Loach eller Bong Joon-hos skildringar av det nygamla klassamhället när man ser Rowan Atkinson och William Davies slapstickserie Man vs. Bee. Atkinson spelar Trevor, en medelålders, frånskild och långtidsarbetslös kusin till Mr. Bean. När han väl hittat ett jobb är det som husvakt i en lyxvilla.

Överlycklig inför att äntligen kunna skrapa ihop till en campingsemester med sin tonårsdotter anländer han till husets främmande värld av säkerhetssystem, high-tech-kök, dyrbara konstverk och skrytbilar. Det snorkiga unga husägarparet har inte ett uns av borgarklassens diskreta charm i sitt klasshat eller i snobberiet med statusprylar. Trevor rangordnas omgående under hunden och anvisas en sovplats inklämd mellan maskinerna i tvättstugan med billig burkmat att leva på.

Ensam i huset förvandlas Atkinsons rollfigur i vanlig ordning till ett levande massförstörelsevapen. Hans antagonist är en humla som råkat flyga in, fast den klarar sig oskadd från hans alla djävulskt utstuderade mordförsök. Efter sig lämnar han ruinerna av husets många dyrbarheter, från en Mondrian-tavla till en Jaguar E-type i mint condition, och sätter punkt genom att i ett raserivrål gå loss på resterande lösöre med en ogräsbrännare omgjord till eldkastare.

Skriet från underklassen lämnar dock husägarna oberörda. De kan luta sig tillbaka och låta domstolen och försäkringsbolaget återställa ordningen. Men i seriens final får Trevor en ny chans att ge igen.

Man vs. Bee funkar bäst när Atkinson gör som sin förebild Jacques Tati: kniper käft och låter den fysiska humorn tala. Då har han god hjälp av seriens actionfilmparodiska musik, komponerad av Lorne Balfe (MISSION: IMPOSSIBLE – FALLOUT) Och han har fortfarande inte lärt sig att komedi är konsten att kasta in det oväntade, inte basunera ut poängerna med megafon långt i förväg.

Däremot är det korta formatet perfekt för Atkinson, som aldrig har varit bra på längre och mer komplexa intriger. Med avsnitt på 10–15 minuter anknyter han till stumfilmskomikens enaktare, och det är precis lagom för honom att dra en sketch och reta aptiten på nästa.

© Michael Tapper, 2022. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2022-06-24.

Man vs. Bee
Tv-serie i nio avsnitt på Netflix. Storbritannien 2022. Skapad av: Rowan Atkinson och William Davies. Med: Rowan Atkinson, India Fowler, Jing Lusi, Greg McHugh. Längd: 0.11–0.19.