Glass Onion: A Knives Out Mystery

STRÖMMAD PUSSELDECKARkomedi. USA, 2022. Regi, manus: Rian Johnson. Med: Daniel Craig, Edward Norton, Kate Hudson, Dave Bautista, Janelle Monáe. Längd: 2.19. Netflix. Premiär: 2022-12-23.

Mellan dokumentärserierna om Richard Branson och Elon Musk kommer uppföljaren till KNIVES OUT som ett satiriskt kommentarsspår vår tids halvgudar. Den här gången anländer nämligen supersnoken från sydstaternas diftongträsk, Benoit Blanc (Daniel Craig), med ett lass festprissar till den odräglige tech-biljardären Miles Brons (Edward Norton) privata lekplats Glass Onion på en grekisk ö.

Där klockan vid varje heltimme chockar gästerna med ett jordbävande ”DONG!” av Philip Glass – eller ”Phil Glass” som Bron kallar den världsberömde kompositören i en menande namedropping. Och det ljudlarmade pansarglaset framför Mona Lisa – den riktiga, inhyrd från Louvren, förstås – åker ”schwock!” upp och ner för varje ”pling”!” från närmsta mobiltelefon. Jag tror bestämt att regissören och manusförfattaren Rian Johnson sett ett retrospektiv av Jacques Tatis filmer innan inspelningen.

Varken värden eller hans hov av köpta partypolare – egentligen ”frenemies” eftersom alla hatar sin sugardaddy – har en aning om vem som bjöd in Blanc. Inte heller anar de att Blanc är på hemligt uppdrag, vilket vi i publiken får reda på i en återblick dryga halvtimmen in i handlingen. För att vara en who-done-it är filmen ovanligt generös med att tidigt avslöja sina största överraskningar.

Brons partyunderhållning är en kriminalgåta med honom själv som mordoffret. I festsällskapet av idel opportunister saknar inte någon motiv eller lust att omsätta leken i allvar. Alla är de beroende av hans sponsring och gränslösa cool-faktor, samtidigt hotar den pyrande skandalen kring hans haussade nya superenergikälla att dra med dem i fallet.

Kring Bron kretsar den politiska kometen Claire (Kathryn Hahn), ex-supermodellen och modedesignern Birdie Jay (Kate Hudson) med assistenten Peg (Jessica Henwick), manschauvinistiska youtubeaktivisten Duke (Dave Bautista) med trofétjejen Whisky (Madelyn Cline) och Brons toppforskare Lionel (Leslie Odom, Jr). Utanför den inre cirkeln står intrigens joker Andi (Janelle Monáe), hjärnan bakom tech-imperiet som Bron med iskall list manövrerade ut. I cameoroller ser vi bland andra Ethan Hawke, Serena Williams, Hugh Grant, Stephen Sondheim och Angela Lansbury.

Spelplatsen och filmtiteln är lånad från Beatles-låten med spefull text som spelas under eftertexterna. Ursprungligen var ”glass onion” beteckningen på en typ av vin- och spritflaska med järnoxidgrumlat glas från 1600- och 1700-talen vi brukar se i piratfilmer. En vink om genrens lek med illusioner.

Handlingen är besläktad med mellankrigstidens salongsfähiga  pusseldeckartradition, som den hårdkokta deckar- och snutfiktionen slet ur den venetianska vasen och slängde i rännstenen. Den eskapistiska  förströelsen i lyxmiljö vilar emellertid på en krass verklighet av kriminellt bedrägeri och låglönefabriker vi känner från avslöjanden kring kända varumärken. Synder som förstås straffar syndaren själv i filmens poetiska rättvisa.

Glass Onion: A Knives Out Mystery är julens filmpralin, en utrotningshotad typ av intelligent underhållning för vuxna med förebild i Hollywoods guldålder. Dialogen är rapp, vitsig. Skådespelarensemblen en inspirerad frontalkrock mellan stjärnnamn från drama, action och komedi. Klichéfinalen i en jätteexplosion drar ner helhetsintrycket, men fram till dess är deckarmysteriet en lättsam läckerbit för genreälskaren.

© Michael Tapper, 2022. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2022-12-23.