Polaroid

Kanada/Norge/USA 2017/19. Regi: Lars Klevberg. Medverkande: Kathryn Prescott, Grace Zabriskie, Samantha Logan, Tyler Young. Åldersgräns: 15 år. Längd: 1.28.

Polaroid skulle haft premiär för två år sedan men hamnade i konkursboet efter The Weinstein Company, ägare till skräckfilmsbolaget Dimension. Inte för att det gör någon skillnad. Sista förbrukningsdatum gick ut redan för sisådär 35 år sedan.

Som ni kan gissa av titeln handlar det om en polaroidkamera med en förbannelse. Den som blir fotograferad hackas snart till slaktavfall av en astmaväsande demon. I sedvanlig ordning tvingas åskådaren genomlida halvannan timme av tonåringar programmerade att säga banaliteter som ”Are you okay?” och ”This is fucking bullshit!”. Alltmedan en mekanisk serie chockklipp till musikbombasmer försöker väcka oss ur likgiltighetskoman.

Skådespelarna ser uppriktigt trötta och uppgivna ut. Som om de övervägt att köra manusförfattaren tillsammans med hans text genom en dokumentförstörare men resignerat. Bara för att därefter tvingas följa instruktionerna framför kameran av en regissör från samma anstalt för obotligt obegåvade.

Norske Lars Klevberg har härmed visat att han absolut ingenting har att lägga till de fyrtio år av slasherfilmer som rimligen borde fått nådastöten av SCREAM-serien. Men i stället för att skickas på omskolningskurs till något enklare jobb har han fått fortsätta sin framfart med Child’s Play (2019). Ett faktum mer skrämmande än hans filmer.

© Michael Tapper, 2019. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2019-07-19.