Deadwood Reloaded

”Welcome the fuck back!” skrålar affischen till klassträffen för 1876 års pionjärer i Deadwood, västernerans svar på Bibelns Sodom och Gomorra. I ett land där sex och svordomar i konstnärliga produktioner anses långt mer skadliga än tortyr och mord förvånar det inte att någon fört detaljerad statistik över tv-seriens frekventa ”fuck”-tuggande åren 2004–2006. Totalt antal: 2980. Kumulativt antal fpm (”fuck” per minut): 1,56. (En detaljerad ”fuck”-statistik för tv-serien finns HÄR.)

”Cocksucker” är klart distanserad tvåa på totalt cirka 300 gånger. Kritiker har invänt att andra, idag mildare, svordomar som ”hell” och ”goddamn” var betydligt vanligare men glömmer att de då ansågs som grovt blasfemiska. För att rollgalleriet inte ska låta som Yosemite Sam i Looney Tunes eller Stinky Pete i TOY STORY 2 (1999) har manusförfattarna därför uppdaterat språkbruket till invektiv av motsvarande kaliber idag.

Året i den nya tv-filmen är 1889. Stan firar att South Dakota blivit USA:s 40:e delstat. En del rollfigurer saknas eftersom skådespelarna lagt stövlarna i vädret, exempelvis Cy Tolliver (Powers Boothe). Övriga – de som inte avrättats, mördats eller på annat sätt gått hädan under grymma och ofta förödmjukande former – återförenas för att konstatera att de har grånat (en hel del), temperamenten har mojnat (något) och att man blivit (en smula) sparsammare med svordomarna.

När Fan är gammal blir han religiös, och det kan man säga om saloonhallicken Al Swearengen (Ian McShane). Tidigare: stans ultravåldsråe sälle. Nu: en gråtmild trivseltomte vars skrumplever sjunger på sista versen. Medan den verklige Swearengen sannolikt mördades 1904 får seriens praktsvin försona sig med gamla synder innan han drar sitt sista ”fuck”.

Eller så har Fan blivit ännu jävligare, som i fallet med den utstuderat hänsynslöse George Hearst (Gerald McRaney). Uppgraderad från skurkaktig guldprospektör till senator med mångmiljonförmögenhet anländer han till Deadwood i spetsen för ett gäng av yrkesmördare förklädda till livvakter. Det är bäddat för en shootout mellan hårdkokta och hårdkoktare.

Ryktet om något slags uppföljare till tv-serien har fötts, dött och återuppstått alltsedan nedläggningsbeskedet 2007. När originalseriens författare David Milch till slut skrapade ihop finansieringen till en film har han gjort ett lovande pilotavsnitt till en ny säsong, kanske för att mobilisera åskådarna. Inte mig emot eftersom en säsong fyra skulle kunna skildra framväxten av den ekonomiska och militära supermakten USA.

Finansfamiljerna som idag drar i de politiska trådarna etablerar sig kring 1900. Bland annat blir senator Hearsts son William Randolph landets super influencer med sitt rikstäckande tidningsimperium. Den serien ser jag gärna på HBO.

© Michael Tapper, 2019. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2019-05-31.

Deadwood
Tv-film på HBO Nordic. USA 2019. Manus: David Milch. Regi: Daniel Minahan. Medverkande: Ian McShane, Timothy Olyphant, Robin Weigert, Paula Malcolmson. Längd: 1.50. Premiär: 2019-06-01.