Tjuren Ferdinand

USA 2017. Ferdinand. Regi: Carlos Saldanha. Röster i originalversionen: John Cena, Kate McKinnon, Bobby Cannavale. Svenska röster: Leo Hallerstam, Cecilia Wrangel, Mikaela Jennefors. Åldersgräns: 7 år. Längd: 1.46.

Berättelsen om Ferdinand utkom 1936, till ett blandat mottagande för sitt pacifistiska budskap under spanska inbördeskriget. Disney-versionen från 1938 rev av storyn på åtta minuter i två absurdistiska sketcher på tjurranchen och tjurfäktningsarenan för att undvika samtidsparallellerna.

Årets långfilmsversion i regi av brasilianske Carlos Saldanha (RIO, 2011) uppdaterar handlingen till nutid och tänjer ut berättelsen långt över bristningsgränsen i ytterligare nästan hundra minuter. Filmen är mot mobbning, djurplågeri och den grymma tjurfäktningstraditionen i Spanien och Mexiko. Men ett gott hjärta garanterar inte en bra film.

Tjuren Ferdinand har alltför lite av den sälta som krävs för att balansera den nu övermäktiga sötman. Fatalt för den dramatiska spänning som ska kulminera i en triumf mot alla odds, men också för den humor som behöver livets svårigheter som språngbräda. Nu blir filmen en enda lång transportsträcka till ett förutsägbart slut.

Det finns småkul inslag, som danstävlingen mellan den brokiga blandningen tjurar och tre fisförnäma lipizzanerhästar – från spanska ridskolan i Wien, får man förmoda – med tüsk brütning à la drottning Silvia. Fast utan det anarkistiska schwung som lockar till det stora skrattet.

Animationsbolaget Blue Sky, har alltsedan starten legat både tekniskt och konstnärligt långt efter konkurrenterna Pixar och PDI/Dreamworks. Deras Tjuren Ferdinand visar inte på någon anmärkningsvärd nivåhöjning. Filmen hör snarare hemma i kabel-tv-tablåernas marginaler än på bio.

© Michael Tapper, 2017. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2017-12-22.