Rio

USA 2011. Regi: Carlos Saldanha. Röster i originalversionen: Jesse Eisenberg, Annrioe Hathaway, George Lopez, Jamie Foxx. Svenska röster: Ola Forssmed, Pernilla Wahlgren, Josephine Bornebusch, Fredde Granberg. Åldersgräns: Barntillåten. Längd: 1.36.

Blue Sky är animationsbolaget som i mer än tio års tid förgäves har försökt komma ikapp konkurrenten Pixar med framförallt filmserien Ice Age. Konstnärligt lyckades man bäst med Robotar, och även årets Rio är ett fall framåt. Animationen av såväl bakgrunder som rollfigurer är markant bättre, men också action- och musikalinslagen (med en del fyndiga texter) imponerar bitvis.

Det Rio saknar är överraskning och originalitet. Efter en småtråkig och omständlig början, då den sällsynta papegojan Blu hittas och uppfostras av Linda förflyttas handlingen till ett mer fartigt Rio under karnevalen. Dit har de transporterats av den excentriske ornitologen Tulio för att Blu, som är den ende kvarvarande hannen av sitt slag, ska para sig med den enda kvarvarande honan, Jewel.

En del fjädrar ryker när motsatserna motvilligt dras till varandra – människor som fåglar – och några slemma fågelnappare står för spänningen. Men det blir aldrig någon finess eller intressant skruvning innan man når det förutsägbara slutet.

© Michael Tapper, 2011. Sydsvenska Dagbladet 2011-04-08.