2016 års fem bästa film- och tv-produktioner

Jaha, så var det dags för den där listan som åter påminner om hur omöjligt det är att välja ut fem film- och tv-produktioner utan att efteråt komma ihåg alla de där andra film- och tv-produktionerna som man också skulle vilja haft med. För att inte tala om alla de där sevärda film- och tv-produktionerna som kanske också hade platsat, om man nu hunnit se dem. Jag har därför inkluderat några titlar till efter den kanoniska listan.


THE NIGHT OF
Richard Price & Steven Zaillian, USA
Kriminalserie där rättvisa stavas pengar och konsten att dra den bästa storyn. Fantastisk skådespelarensemble och iskallt mardrömslik iscensättning trollbinder med en sällsam blandning av socialrealism, skräckthriller och komedi.


THE MERMAID
Stephen Chow, Kina
Surrealistisk actionkomedi om ett gäng havsvarelser på krigsstigen mot en nyrik skitstövel som ska exploatera deras hemmavik. Modern slapstick i Buster Keatons anda med lika halsbrytande dramatiska nålkurvor som actioninslag. Inte ett öga förblir torrt, inte en käft förblir oskrattad.


PÄRLEMORKNAPPEN
Patricio Guzmán, Chile
Poetisk resa längs Västra Patagoniens kust, platsen för folkmord på indianer och massgrav för militärdiktaturens offer. Under vattnet vilar bortträngda minnen, som emellertid har ovanan att dyka upp igen. Till exempel i form av en pärlemorknapp från en ihjältorterad fånge.


13TH
Ava DuVernay, USA
Skakande dokumentär om den privatiserade amerikanska fängelseindustrin som modern slavekonomi med storföretag som kunder. Med stöd av forskare och politiker framtonar bilden av ett segregerat rättssystem, där klass och hudfärg avgör straffpåföljden.


JAG, DANIEL BLAKE
Ken Loach, Storbritannien
Ett destillat av Loach när han är som bäst. Ilska och humor blandas i detta porträtt av nyfattigdomens Storbritannien som på ett elegant sätt anknyter till hans genombrottsfilm för femtio år sedan: Cathy kom hem (1966).

Andra sevärda filmer och tv-serier som fick svensk biopremiär eller släpptes på bluray/dvd under 2016

NATIONAL GALLERY
THE BEATLES: EIGHT DAYS A WEEK
EMBRACE OF THE SERPENT
FREE STATE OF JONES
THE REVENANT
STEVE JOBS
MACBETH
SPOTLIGHT
LOVE & FRIENDSHIP
THE BLUE ROOM
SUBURRA
BEHEMOTH
THE GIRLFRIEND EXPERIENCE
THE STANFORD PRISON EXPERIMENT
DEN ANDRA MAMMAN
DON’T BREATHE
99 HOMES
FONKO
THE BLACK PANTHERS: VANGUARD OF THE REVOLUTION
ROOTS
HITTA DORIS

© Michael Tapper, 2016. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2016-12-09.