Insurgent

insurgent_ver9USA 2015. The Divergent Series: Insurgent. Regi: Robert Schwentke. Skådespelare: Shailene Woodley, Theo James, Miles Teller, Naomi Watts, Kate Winslet. Åldersgräns: 15 år. Längd: 1.59.

Mittberättelsen i en trilogi är som regel alltid den mörkaste, blodigaste och bittraste, se SAGAN OM DE TVÅ TORNEN (Lord of the Rings: The Two Towers, 2002). Så också i Veronica Roths Divergent-romansvit, en franchise för tonåringar med tydliga likheter till Hungerspelen (The Hunger Games, 2012–14). Bioaktuella filmversionen av andra delen, Insurgent, släppt nästan på dagen ett år efter del ett, skruvar dessutom upp actionvolymen ytterligare för att nästan helt dränka förlagans mytologiska utsvävningar.

Det börjar i upptakten med att hjältinnan Tris (Shailene Woodley) klipper av sig det långa flickhåret. Som av en händelse åstadkommer hon en chic coiffure för framtidens unga kvinna på språng i livet. För storyn är i princip en enda lång klappjakt på henne av postapokalyptiska Chicagos två huvudfiender: Jeanine (Kate Winslet), De Lärdas ledare med diktatorsambitioner, och De Falanglösas ledare Evelyn (Naomi Watts), som vill har revolution men undviker att tala om vad som ska hända sedan.

Filmen går med högst måttlig spänning på autopilot från början till slut. Det finns dock några intressanta, Matrix-inspirerade scener i vilka Tris ska klara en mental hinderbana som ställer henne mot smärtsamma minnen och inre demoner. Först här utnyttjar man också 3D-formatet för att förhöja de spektakulära visuella effekterna.

© Michael Tapper, 2015. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2015-03-20.