A Walk Among the Tombstones

USA 2014. Regi: Scott Frank. Skådespelare: Liam Neeson, Frank De Julio, Olafur Darri Olafsson, Brian ”Astro” Bradley. Åldersgräns: 15 år. Längd: 1.54.

Scott Frank (manus till Get Shorty och MINORITY REPORT) har i sin andra film som regissör efter eget manus valt att återuppliva deckarveteranen Lawrence Blocks populära romanfigur Matthew Scudder på bioduken. Detta knappt trettio år efter Hal Ashbys katastrofala filmatisering av Blocks Eight Million Ways to Die, en praktflopp som sågades unisont av kritikerkåren.

A Walk Among the Tombstones inleds med en återblick till den första romanens skildring av orsaken till Scudders avsked från New Yorks poliskår – en oavsiktlig dödsskjutning – och det skulle inte förvåna om det här är början till en ny filmserie efter romanerna. Gärna det eftersom det finns flera läsvärda titlar i serien, och kanske håller filmerna Liam Neeson borta från den usla TAKEN-serien – en tredje film är beklagligt nog på väg.

Neeson är nämligen som klippt och skuren för att gestalta den samvetsplågade alkoholisten Scudder, som försöker hålla sig nykter medan han hankar sig fram på mer eller mindre tvivelaktiga deckarjobb. Ett av de mer dubiösa får han i A Walk Among the Tombstones, och det är att jaga rätt på de skyldiga bakom en våg av kidnappningar för att pressa pengar från Brooklyns största knarklangare.

Inte nog med att intrigen problematiserar gränserna mellan skurkar och poliser, filmen ger också ett underifrånperspektiv på nyfattigdomens USA. Scott Frank och hans fotograf Mihai Malaimare Jr. (THE MASTER) anknyter i miljö- och personskildringen till 1970-talets dokumentärliknande realism i titlar som THE FRENCH CONNECTION (1971) och Taxi Driver (1976).

Det är en krass och skitig thriller om trasiga människor i glåmiga vardagsmiljöer som får sin poetiska resning i välkomponerade bilder, en rytmiskt varierad klippning och en följsam musik som är en slående kontrast till dagens hetsiga shakycam-action. Scott Frank och hans filmteam har en bit kvar till William Friedkins och Martin Scorseses konstnärliga nivå för fyrtio år sedan. Men A Walk Among Tombstones ger likväl mersmak.

© Michael Tapper, 2014.  Sydsvenska Dagbladet 2014-10-17.