Thor – The Dark World

USthor_the_dark_world_xlgA 2013. Regi: Alan Taylor. Skådespelare: Chris Hemsworth, Natalie Portman, Tom Hiddleston, Stellan Skarsgård. Åldersgräns: 11 år. Längd: 1.51.

Regissören Alan Taylor är en tv-serieveteran från bland annat Game of Thrones. Men för er som hoppas på en toplessversion av Thor nr. 2 kan jag avslöja att det bara är huvudrollsinnehavaren och Skarsgård som demonstrerar sina talanger på området med hjälp av 3D-formatet. Skarsgård näckar faktiskt helt, men i censurerat skick.

Naket och erotik är nix, ultravåld och apokalyps är däremot helt ok.

För nu är det – surprise, surprise – åter dags för ett gäng fula, galna och genomonda terrorister från en annan dimension att trotsa allt förnuft och hota hela existensen. De är svartalver och påstås ha existerat innan tidens och ljusets begynnelse. Och nej, man menar det inte i bildlig mening utan faktiskt.

Frågan är därför om inte filmmakarnas totala avsaknad av elementär kunskap i fysik är det mest skrämmande i filmen. Eller, ännu värre, deras oförmåga att kunna tänka utanför Hollywoods förråd av uttjänta, tröttsamma och spänningsdödande klichéer, om än i Wagneropera-kitschig inramning.

Efter de fenomenala framgångarna med framförallt IRON MAN-serien och den första AVENGERS-filmen saknas tydligen ändå pengar till att hyra in begåvat folk bakom kameran. I stället hoppas man att visuella effekter och några bonusscener till eftertexterna ska fylla tomrummet. Åtminstone för stunden.

© Michael Tapper, 2013. Sydsvenska Dagbladet 2013-11-01.