The Avengers

USA 2012. avengers_ver8Regi: Joss Whedon. Skådespelare: Robert Downey Jr, Chris Evans, Mark Ruffalo, Chris Hemsworth, Scarlett Johansson, Jeremy Renner, Tom Hiddleston, Samuel L. Jackson, Stellan Skarsgård. Åldersgräns: 11 år. Längd: 2.12.

The Avengers är en Destroy All Monsters — ni vet, 1960-talsfilmen i vilken samtliga japanska monster förenas för att smula sönder Tokyo — för USA efter nine-eleven. Här utspelas massförstörelseorgien i slaget om New York mellan Marvel-hjältarna och en utomjordisk motsvarighet till Hells Angels under ledning av asaguden Loke (Tom Hiddleston). Faktiskt är The Big Apple som måltavla för rymdvandaler numera en så vardaglig företeelse att Marvel-nestorn Stan Lee knappt höjer på ögonbrynen i en cameo vid ett schackbord i Central Park.

Kriget i en New Mexico-byhåla i Thor häromåret var i det avseendet uppfriskande. I Boise, Idaho, och Torna Hällestad, Skåne, kan vi emellertid lugnt sova vidare. Alltmedan Manhattan blir motorvägsfyllning i en utdragen men (pyro)tekniskt och 3D-visuellt imponerande föreställning som söker dölja att man egentligen inte har någon story att tala om.

Handlingen domineras nämligen helt av en lång slutstrid med mekaniskt slaktande av de intergalaktiska orcherna. Deras datoranimerade Buttericksmasker med dåliga tänder garanterar att de trots överlägsen teknologi ändå är förlorare. Dessförinnan pucklar de heroiska övermänniskorna på varandra. Också de inslagen tar en stor del av de dryga två biotimmarna.

Fördelningen av speltid och glansnummer i hjältarnas skara styrs av rollfigurernas popularitet. Robert Downey Jrs korsning av Edisons ingenjörstekniska genialitet med Dean Martins playboyrumlande i Tony Stark, alias Iron Man, får i kraft av tidigare kassaintäkter lysa starkast med de bästa replikerna och och flest showstoppers. Längst ner i hierarkin kommer nykomlingen Clint Barton/Hawkeye (Jeremy Renner), som får skjuta lite pilbåge och agera Black Widows (Scarlett Johansson) hjälpreda.

Ett spännande men alltför outvecklat inslag är det om den topphemliga försvarsorganisationen S.H.I.E.L.D. under Nick Fury (Samuel L. Jackson). Liksom för Marvels andra och intressantare superhjältekollektiv, X-Men, antyds det att Fury och hans uppdragsgivare i Säkerhetsrådet cyniskt betraktar Avengers-gruppen som en samling freaks. Nyttiga för tillfället som manipulerade vapen men egentligen något man både fruktar och föraktar.

Återstår att se om kommande filmer kan gå vidare på det spåret.

© Michael Tapper, 2012. Sydsvenska Dagbladet 2012-04-27.