The Bourne Legacy

USA 2012. Regi: Tony Gilroy. Skådespelare: Jeremy Renner, Rachel Weisz, Edward Norton, Stacey Keach. Åldersgräns: 15 år. Längd: 2.15.

Romanförlagorna är slut. Matt Damon ville inte fortsätta. I stället ser vi en muskelbiffad Jeremy Renner som Aron Cross, biokemiskt förstärkt superagent i Pentagons hemliga program Outcome. Tony Gilroy, manusförfattare till hela filmserien och nu också regissör, förlägger listigt Legacy parallellt med den föregående THE BOURNE ULTIMATUM (2007).

Bournes exponering av CIA-programmet Treadstone hotar nu en hel serie av liknande topphemliga projekt, där soldater med kemisk påverkan och behavioristisk hjärntvättning programmerats till mördarmaskiner. De ansvariga beslutar därför att utplåna alla spår, inklusive agenterna de skapat.

Actionpremisserna är svårslagna i genren när Cross plötsligt ställs mot sin egen uppdragsgivare och alla gränser mellan vän och fiende upplöses. Ja, till och med den egna, programmerade kroppen blir ett slagfält. Mer paranoia för biobiljetten än så kan man knappast få.

Det finns fortfarande en befriande fräschör i den kärvt vardagsrealistiska inramningen med avglamouriserade personporträtt av alla inblandade. Och sanningen att säga har Renner ett mer övertygande, väderbitet utseende än den lite scoutaktige Damon. Gilroy saknar däremot sin regiföregångare Paul Greengrass fingertoppskänsla i kamerakoreografin och framförallt i den nagelbitande actionklippningen.

Den oavbrutna människojakten i bil och till fots och i halsbrytande parkourakrobatik är musikaliskt njutbar men saknar de där oväntade skruvningarna som gjorde Bourne-trilogin till ett föredöme i genren. Efter alla strapatser känns dessutom slutet tillrättalagt, likt den dammiga James Bond-stil man strävat bort ifrån.

© Michael Tapper, 2012. Sydsvenska Dagbladet 2012-08-31.