Bad Teacher

USA 2011. bad_teacherRegi: Jake Kasdan. Skådespelare: Cameron Diaz, Jason Segel, Molly Shannon, Justin Timberlake. Åldersgräns: Barntillåten. Längd: 1.32.

BAD SANTA var en hyggligt äckelunderhållande uppvisning i det manliga egots pendling mellan avgrundsdjupt självförakt och bombastisk självöverskattning. Den här betydligt ointelligentare avläggaren om en lärarinna (Cameron Diaz) på dekis andas däremot bara bakfyllestinkande människoförakt och slapp cynism.

Diaz rollfigur Elizabeth är ett kondensat av samtliga sju dödssynder: en lat, amoralisk, slampig, materialistisk och narcissistisk bimbo som bara ser andra människor som verktyg för sina begär efter pengar och sex. Hon super och knarkar dygnets alla vaknar timmar och sätter skolbarnen framför tv:n så att hon kan sova under arbetstid.

Inte för en sekund övertygas man emellertid om Diaz som mänskligt haveri eftersom hennes självdestruktiva beteende inte kostar henne någonting. Hon har varken ett hjärta som kan krossas eller en kropp som tar stryk av allt missbruk.

I stället seglar hon osårbar och glamorös genom filmen som bara en världsfrånvänd Hollywooddiva av föråldrat snitt kan göra. Till på köpet bekräftar filmen med råge Elizabeths värsta farhågor om världen som full av fula, hämmade, falskt välmenande och dumsnälla liberaler till lärarkollegor.

Med andra ord är det en film för misantroper, antidemokrater och apokalypsanhängare. Trist också för Diaz, som idag bara är skuggan av den charmiga komedienne hon var i filmer som Min bäste väns bröllop och I HUVUDET PÅ JOHN MALKOVICH.

© Michael Tapper, 2011. Sydsvenska Dagbladet 2011-06-24.