Arthur och julklappsruschen

Storbritannien/USA 2011. Arthur Christmas. Regi: Saraarthur_christmas Smith. Röster i originalversionen: James McAvoy, Bill Nighy, Jim Broadbent. Svenska röster: Anton Lundqvist, Niklas Hjulström, Lizette Pålsson. Åldersgräns: 7 år. Längd: 1.40.

Med BORTSPOLAD erövrade Aardman (Wallace och Gromit) datoranimationen, och Arthur och julklappsruschen är tecknad i samma stil. Den utspelas i tomtens verkstad, där rymdskepp och datorteknologi tagit över. En fadäs under julklappsutdelningen natten till juldagen öppnar dock möjligheten för att den gamla analoga tekniken ska komma till heders igen.

För något tycks fattas i julens anda när Nordpolens regerande Tomtefar (född 1942) går på trött rutin och tilltänkte efterträdaren Steve tycker att ett visst svinn är okej i den militärdrillade distributionsapparaten. Tomtens yngste grabb Arthur ser däremot klapputdelningen som ett kall.

När Steve missar lilla Gwen i Cornwall är det därför han och farfar som rycker ut med släde och renar och den hett önskade cykeln i bagaget.

Farten och fläkten och infallen håller publiken vaken. Men till sin stil och utförande har filmen inte den personliga touch som utmärker Aardmans andra produktioner. Likt tomteverkstadens högteknologiska sterilmiljöer har Arthur och julklappsruschen blivit mer strömlinjeformad och doftlös – rent av anonym. Endast tomtefarfar har något av den anarkistiska egensinnigheten som vi lärt oss att älska hos bolagets figurer.

© Michael Tapper, 2011. Sydsvenska Dagbladet 2011-12-02.