Bortspolad

USA/Storbritannflushed_awayien 2006. Flushed Away. Regi: David Bowers och Sam Fell. Röster i originalversionen: Hugh Jackman, Kate Winslet, Ian McKellen, Jean Reno. Svenska röster: Freddie Granberg, Nadja Weiss, Raymond Björling, Fredrik Lycke. Längd: 1.24.

Det här tredje samarbetet mellan amerikanska datoranimatörerna på DreamWorks och brittiska leranimatörerna på Aardman är ännu ett lyckokast. Sällan har en animationsfilm varit så späckad av action och gags, så till den grad att handlingen ofta sätts på undantag.

Bortspolad inleds med en satir över ett själlöst överklassliv som understryker huvudfiguren, en bortskämd överklassråttas, hopplösa ensamhet. Väl nere i kloakerna hamnar han mitt i en gangsterpaddas skräckvälde men lär sig av rebellråttan Rita vad solidaritet och civilkurage innebär.

Det Bond-inspirerade pärlbandet av jakter och uppgörelser får en ironisk skruvning av all hemmateknologi som antingen används som vapen eller fordon. Skämtandet och myriaden av referenser pendlar mellan grällaste dasshumor och subtila krumelurer (bland annat en skalbagge fördjupad i Kafkas Förvandlingen).

Humorn träffar inte alltid klockrent men bombarderar oss så intensivt att filmen definitivt är en av årets mest underhållande. Dessutom behöver man nog se om filmen både två och tre gånger för att hinna med alla inslag och detaljer. Då kan man också rätt avnjuta de skönsjungande sniglarna som, likt kören i ett antik-grekiskt drama, ständigt kommenterar handlingen med någon underbart framförd slagdänga.

© Michael Tapper, 2006. Sydsvenska Dagbladet 2006-12-01.