9

USA 2009. Regi: Shane Acker. Röster: Elijah Wood, Jennifer Connelly, Christopher Plummer, John C. Reilly. Längd: 1.19.

Veckans andra animerade film, PLANET 51, hade känts uppfriskande ny om den gjorts 1961 eller kanske till och med 1971. 9 är däremot en till berättelsen något fräschare milleniummix med konstnärligt vida överlägsen animation. Den bygger på en kortfilm som UCLA-studenten Acker Oscarnominerades för 2006, men framförallt plockar den bitar ur bland annat Terminator (The Terminator, 1984), Matrix (The Matrix, 1999) och SAGAN OM RINGEN.

Titelfiguren 9 är en delvis mekanisk, delvis besjälad trasdocka som vaknar upp i en postapokalyptisk värld där maskinerna utrotat sin skapare, människan. Tillsammans med en spillra likadana dockor söker han efter en magisk amulett i kamp mot de sista maskinerna. Deras strid blir en symbolisk uppgörelse mellan människans goda och onda sidor.

Fusion TIFF File

Handlingen är en rätlinjig serie actionepisoder med enkel och inte särskilt djupsinnig dialog. Behållningen ligger i stället i Ackers både sagolika och samtidigt hemska vision av ett framtida ödeland.

Att, som han gör i en scen, referera till Trollkarlen från Oz (The Wizard of Oz, 1939) är en bara alltför ofta upprepad kliché i sf-filmer för att tala om att vi inte längre är kvar i Kansas, alltså hemma. Senast hörde vi den i AVATAR. Men här får den en bitter eftersmak då vi kanske bokstavligen är kvar i Kansas, fast nu förvandlad från ett blomstrande Eden till en ökenliknande kyrkogård av skrot och aska.

© Michael Tapper, 2010. Sydsvenska Dagbladet 2010-01-15.