The Transporter

Frankrike/USA 2002. Regi: Corey Yuen, Louis Leterritransporterer. Manus: Luc Besson, Robert Mark Kamen. Foto: Pièrre Morel. Musik: Stanley Clarke. I rollerna: Jason Statham, Qi Shu, Matt Schultze, François Berléand.

Ännu en i raden producenten Luc Bessons hybrider mellan James Bond och asiatisk karatefilm i samma stil som KISS OF THE DRAGON. Och ännu en som plagierar en imitation. Denna gång har man kalkerat Walter Hills actionfilm Driver, i sin tur modellerad på Jean-Pierre Melvilles Samurajen (1967). Sedan har man tillsatt spektakulära kampsportscener i regi av Corey Yuen, en av Hong Kongs veteraner på området.

Jason Statham spelar, likt Hills hjälte, en sammanbiten, amoralisk bilkurir som jobbar för diverse skumma uppdragsgivare. Med ett militärt förflutet i elitförband har han skaffat sig en rigid affärskodex, något som ger honom en viss status och integritet i undre världen.

Så rigid är hans regelbok att han i öppningsscenen till och med vägrar att köra ett gäng bankrånare från brottsplatsen innan de sett till att passagerarantalet reducerats från fyra till tre, som de ursprungligen kommit överens om. Allt för att bilens prestanda och vägegenskaper ska bli optimala under flykten.

Därefter följer en fingerfärdigt regisserad cirkusuppvisning i vad man kan göra med en väldresserad BMW. Problemet är bara att den i all sin mekaniska kakofoni är lika oengagerande som filmens anakronistiska machismo. Efter det återstår bara alltmer absurda försök till övertrumfningar av actionfilmens greatest hits ur bland andra Ronin, GONE IN 60 SECONDSMAD MAX 2/THE ROAD WARRIOR och Enter the Dragon. Och som om inte det var nog har man klistrat på en kalkonartad kärlekshistoria utan ett spår av psykologisk rimlighet eller personkemi mellan de inblandade.

Med ett flertal liknande engelskspråkiga produktioner under förberedelse har Luc Besson gjort actionfilm till löpandebandsprodukt. Det är bara att beklaga för oss som uppskattar originalitet i genren.

© Michael Tapper, 2003. Sydsvenska Dagbladet 2003-01-12.