Du går mig på nerverna…analysera ännu mera

USA 2002. Analyze That. Regi: Harold Ramis. Manus: Peter Steinfield, Harold Ramis, Peter Tolan. Foto: Ellen Kuras. Musik: David Holmes. I rollerna: Billy Crystal, Robert De Niro, Lisa Kudrow, Joe Viterelli. Biopalatset i Malmö, Sandrew i Lund.

Martin Scorsese var från början tilltänkt som regissör av film nr 1, ANALYSERA MERA (1999). Inte så konstigt eftersom Robert De Niros gangster Paul Vitti är ett helt uppslagsverk Scorsese-psykopater ur bland annat Dödspolarna (Mean Streets, 1973), Taxi Driver (1976) och Maffiabröder (Goodfellas, 1990). Till sparringpartner får han Billy Crystals överciviliserade storstadsneurotiker till psykoterapeut, Ben Sobel, som i hemlighet drömmer om att ha lite mer av gammaldags stake. Även det är en repris – på Crystals roll i succéfilmerna City Slickers 1 (1991) och 2 (1994).

I Harold Ramis menlösa regi liknar den här återföreningen, där Sobel helt osannolikt hjälper Vitti i kampen mot konkurrerande maffiafamiljer och på köpet får uppleva njutningen av lite sociopatiskt ultravåld, mest en såpaversion av fornstora filmer. Gangstern som lite excentrisk mysfarbror med hälsosam aggressionsutlevelse. Och det blir inte bättre av av att bägge stjärnorna spelar över å det våldsammaste. Istället förstärks bara intrycket av att de är banala karikatyrer – lika blodfattiga skrivbordsprodukter som den Sopranos-liknande tv-show man parodierar i handlingen.

© Michael Tapper, 2003. Sydsvenska Dagbladet 2003-01-31.