Grymhetens tv-teater

Vad ni än har läst så är K-thrillerserien The 8 Show varken ett plagiat på Squid Game (2021– ) eller ett simplare substitut i väntan på säsong 2 av originalet. Det är inget dödsspel eftersom ingen får dö, då bryts showen. I övrigt får de åtta, namnlösa deltagarna göra vad som helst för att köpa sig mer tid i spelet och därmed mer vinstpengar, något som i brist på instruktioner gör både dem och oss tittare villrådiga till en början.

Ett tävlingsprogram utan tävlingar, en tv-serie utan handling? Nej då, det finns premisser som triggar en malström av våld och förnedring. Det får showen att likna psykologiprofessorn Philip Zimbardos berömda experiment 1971 på Stanforduniversitetet, där en ojämlik maktfördelning mellan deltagarna lockade de som var i överläge att släppa alla moraliska spärrar för att begå allt brutalare övergrepp på de maktlösa.

The 8 Show, som utspelas i en låst och obemannad tv-studio späckad med övervakningskameror, är ett nyliberalt klassamhälle. Vinstbeloppet fördelas i fallande storlek från våning åtta till ett, utan någon som helst sippra-ner-effekt. Allt från toaletter till kläder och vapen kostar hundrafalt mer än i stan utanför.

Liksom lyxvillan i Bong Joon-hoos mångfalt prisbelönade PARASIT (2019) är serien ett mikrokosmos av Sydkorea. Präglat av extrema levnadsomkostnader, enorma klasskillnader och omänskligt långa arbetsdagar. Grunden för landets utbreda mentala ohälsa, låga födelsetal och höga självmordsstatistik.

Det sju deltagarna – uppkallade efter sina våningsplan – kring vår unga och vilsna huvudperson på våning 3 (Ryu Jun-yeol) gestaltas som samtida arketyper, inte personer: Lyxkonsumerande våning 8 (Chun Woo-hee) är en sadistisk psykopat, våning 5 (Moon Jeong-hee) en lättledd opportunist, våning 2 (Lee Zoo-young) en uppkäftig rebell och så vidare. Deras allianser under de alltmer sadistiska lekarna skiftar men ingen undkommer maktens korrumperande inverkan.

Som alltid i filmer och serier från Sydkorea är produktionsvärdena, skådespelarna och de tekniska kvaliteterna av högsta klass. Konstnärligt är serien däremot förvånansvärt anonym, särskilt med tanke på att handlingen har drag av både science fiction och paranoiathriller. Två genrer som ropar efter djärva berättargrepp.

© Michael Tapper, 2024. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2024-05-29.

The 8 Show
STRÖMMAD TV-SERIE I ÅTTA AVSNITT. THRILLER. Sydkorea, 2024. Skapad av: Han Jae-Rim efter Bae Jin-soos webbpublicerade serieromaner Money Game och Pie Game. Med: Anzu Lawson , Rich Ting, Ryu Jun-yeol , Chun Woo-hee. Längd: 0.50–1.08/avsnitt. Netflix.