Krutkonspirationen i London 1605 var ett tecken på den upptrappade konflikt mellan katoliker och protestanter i Europa som 1618 kulminerade i trettioåriga kriget. Syftet med att spränga det brittiska överhuset under öppningsceremonin den 5 november var att i ta kål på protestantiske kung Jakob I (James I) med underhuggare för att kunna sätta hans dotter Elisabet Stuart på tronen. Då hon var sondotter till den avrättade katolska tronpretendenten Maria Stuart, trodde konspiratörerna att hon skulle förkasta protestantismen och återföra Storbritannien till den katolska gemenskapen.
Gunpowder börjar 1603, just som den nye regenten övertar tronen. Egentligen var det först året därpå som förföljelserna mot katolikerna tog fart på kungligt dekret, men här rivstartar de med en räd mot mannen som skulle bli ledaren för krutkonspirationen: Robert Catesby (Kit Harington). Två fiktiva personer arresteras: en jesuitpräst (Thom Ashley) och Lady Dibdale (Sian Webber), som tar på sig skulden för att utan de andras vetskap ha gömt en potentiell terrorist. På kontinenten hade nämligen jesuiter både förespråkat och utfört mord på furstar.
Avrättningen som följer blev hett omdiskuterad i brittisk press för sin brutalitet men metoderna är historiskt belagda. Den förnedrande avklädningen och krossandet av Lady Dibdale genom att lägga henne under en dörr, på vilken man placerar vikter, är modellerad på avrättningen 1586 av helgonförklarade katoliken Margareth Clitherow. Hängningen och styckningen av prästen var standard för landsförräderibrott.
Guy Fawkes (Tom Cullen), som på grund av Alan Moore & David Lloyds serieroman V FOR VENDETTA (2006) blivit en motkulturell symbol, reduceras i Gunpowder till den bifigur han egentligen var. På grund av sin mångåriga tjänst som legoknekt för spanjorerna i deras krig mot den kalvinistiska republiken i Nederländerna fick han kunskap om sprängteknik. Därför var det han som ansvarade för konspirationens krut. Själva planeringen var emellertid Catesbys.
Ett liknande missförstånd har uppstått kring tv-serien. För även om medierapporteringen har gjort mycket av Haringtons släktskap med verklighetens Catesby, så är den irländske författaren Ronan Bennett hjärnan bakom kulisserna. Han växte upp i ett troende katolskt hem och fängslades två gånger på 1970-talet för påstått samröre med IRA, först för ett bankrån då en polisman dödades och senare för förberedelse till bombattentat. Båda gångerna frigavs han efter att ha suttit inne i mer än ett år.
Liksom i hans mästerliga genombrottsroman The Catastrophist, om 1950-talets Belgiska Kongo, finns det uppenbara paralleller till ”The Troubles” på Nordirland i Gunpowder. Paranoian. De godtyckliga arresteringarna. Maktens osvikliga förmåga att genom rättsövergrepp göda det hat man säger sig bekämpa. Bennett förmår som få andra att skildra varför människor begår terroristhandlingar.
Hans manus hanteras funktionellt, om än inte särskilt fantasifullt, av regissören Jonathan Blakeson. En större tillgång bakom kameran är i så fall fotografen Philipp Blaubach, vars utsökt bilder är ljussatta som ”Rembrandt noir”. Annars är det, som i så många brittiska historiedramer, de gedigna skådespelarprestationerna som ger dramat liv.
Inte oväsentligt är seriens perfekta längd, i tre avsnitt om lika många timmar. Idag har vi inte bara filmer som grovt överskattar sin förmåga att fylla mer än två timmars speltid, utan också tv-serier som maler på i flera år utan att förstå när det är dags att ta ner skylten. Låt Gunpowder bli en god förebild i det avseendet.
© Michael Tapper, 2017. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2017-12-15.
Gunpowder
Miniserie i tre delar på HBO Nordic. Skapad av: Ronan Bennett, Kit Harington och Daniel West. Manus: Ronan Bennett. Regi: Jonathan Blakeson. Skådespelare: Kit Harington, Peter Mullan, Liv Tyler, Mark Gatiss, Tom Cullen. Längd: cirka 60 min/avsnitt. Premiär: 19 december.