Ljummet drama i kallt krig

I fjol somnade ex-spionen och spionromanens fixstjärna, JOHN LE CARRÉ, in efter att i en intervju ha utdelat dödsstöten mot genren. Enligt honom gjorde spionerna inte någon skillnad under kalla kriget. Som i sina romaner betraktade han spionage som ett intrikat men i stort sett fruktlöst, brutalt spel mellan tragiska människor med förkrympta känsloliv. Hans spionskildringar är i allt motsatsen till Ian Flemings James Bond-romaner.

Ironiskt nog är tv-serien Spy City, som fick premiär samtidigt med le Carrés död, ett försök att kombinera dennes krassa spionintriger med unga, vackra yrkesmördare hämtade från Bond-filmernas värld. Men så är den också skriven och producerad av William Boyd, vars Bond-roman SOLO utkom för några år sedan. Och i huvudrollen ser vi Dominic Cooper, som tidigare gestaltat Fleming i en tv-serie.

Spelplatsen är Berlin 1961, sommaren innan muren byggdes. Färgskalan liknar dåtidens foton, vilket lägger en perverst nostalgisk ton över de brutala händelserna kring gränsövergången Checkpoint Charlie mellan Öst- och Västberlin. Dit återvänder brittiske MI6-agenten Fielding Scott (Cooper) efter ett år av utredningar kring hans mord på en kollega.

Scott återupptar förhållandet med franska agenten Severine Bloch (Romane Portail), men det förgiftas snart av misstankarna om en mullvad som saboterar deras operationer. Medan de riktar blickarna mot varandra och sina kollegor lär vi känna mullvaden som Scotts sekreterare Eliza Hahn (Leonie Benesch från BABYLON BERLIN). Hon arbetar för DDR:s underrättelsetjänst Stasi i hopp om att skydda sin pojkvän, den Wolf Biermann-liknande protestsångaren Rheinhardt (Ben Münchow).

Uppslaget är lovande. Produktionen är synbart påkostad och tekniskt slipad. Men rollfigurerna är så uselt tecknade att de lämnar åskådaren lika kall som kriget. Inte ens efter säsongens alla sex avsnitt går det att avgöra om Fielding är en varm och intelligent människa som hamnat på fel jobb eller om han bara är en halvkorkad cyniker. Och då ska vi inte snacka om birollgalleriet.

© Michael Tapper, 2022. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2022-01-10.

Spy City
Spionserie i sex avsnitt på Amazon Prime. Tyskland/Storbritannien/Tjeckien/USA 2020. Skapad av William Boyd. Regi: Miguel Alexandre. Med: Dominic Cooper, Romane Portail, Ben Münchow, Leonie Benesch, Johanna Wokalek. Längd: 0.45/avsitt.