Flykten från köttmarknaden

Till Primal Screams machofläskiga rocklåt ”Rocks” introducerar sig huvudpersonen Coral (Véronica Sánchez) som ”alla hallickars favorithora” på neonpimpade bordellen La Novia Club vid en dammig landsväg på Teneriffa. Upplagt för en manlig våt dröm på tema ”den lyckliga nymfomanen”, typ Betty Blue (1986), kunde man tro. Men eftersom det är Álex Pina och Esther Martínez Lobato som står för manuset till ”Sky Rojo”, vänder de på perspektivet för att berätta om horornas hämnd på sina hallickar och torskar.

I likhet med sin succéserie LA CASA DE PAPEL (2017– ) bygger de handlingen kring ett klassiskt actionscenario. I Sky Rojo handlar det om den våldsamma jakten till bil och fots som följer på att Coral och hennes kollegor Gina (Yany Prado) och Wendy (Lali Espósito) flyr från bordellen efter en våldsam uppgörelse med hallickbossen Romeo (Asier Etxeandia). Hack i häl har de Romeos brutala underhuggare Moisés (Miguel Ángel Silvestre) och dennes ständigt påtände bror Christian (Enric Auquer), vilket leder till blodiga konflikter och komiska förvecklingar.

Parallellt med denna småskaliga variant av Mad Max: Fury Road (2015) får vi inblickar hur kvinnorna hamnade i Romeos klor. I kubanska Ginas fall handlar det om trafficking, i argentinska Wendys fall om en desperat jakt på pengar. Längst dröjer man med Corals bakgrund, för hon är ett mysterium; en akademiker från medelklassen som sökt sig till bordellen av fri vilja.

Sky Rojo är en vild, ibland fyndig, ibland skärande, mix av gräll serietidningsestetik till larmande rockmusik och tragiskt existentiellt drama. Trion kämpar nämligen inte bara för att överleva rent fysiskt utan också för att återerövra sin mänsklighet från omstöpningen till fantasieggande sexleksaker för kunderna. De bokstavligen blivit könets fångar, ett med produktnamnen och yrkesrollerna Romeo gav dem på bordellen.

Men så betonar Pina & Martinéz Lobato också prostitutionen som en kapitalistisk verksamhet bland andra. En industri där Spanien har en särställning i Europa, om vi får tro Romeos triumfatoriska marknadsanalys. Fyra avsnitt in i serien känner vi fortfarande inte kvinnornas riktiga namn; inte ens de själva har nämnt dem.

© Michael Tapper, 2021. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2021-03-19.

Sky Rojo
Tv-serie i åtta avsnitt på Netflix. Spanien 2021. Skapad av: Álex Pina, Esther Martínez Lobato. Med: Véronica Sánchez, Miguel Ángel Silvestre, Lali Espósito, Yany Prado. Längd: 0.25–0.30/avsnitt. Premiär på Netflix: 2021-03-19. Recensionen utgår från förhandsvisningar av de fyra första avsnitten.