Den legala knarkmaffian

”Läkemedlet är inte problemet, patienten är problemet.” Med det argumentet – kopierat på vapenlobbyn NRA:s standardförsvar för liberala vapenlagar – förnekade Purdue Pharma i kongressförhör sitt ansvar för det skenande missbruket av bolagets läkemedel OxyContin, ökänt i Appalachernas fattigbygder som ”hillbilly heroin”. Bolaget påstod sig inte heller känna till missbrukets omfattning.

Men redan 1997 kände Purdue Pharma till såväl missbruket som den både legala och illegala hanteringen av OxyContin. Det såg man inte som ett problem. Tvärtom, man såg det som en möjlighet att sälja mer och lanserade läkemedlet som ett mirakelpiller för alla slags smärtor.

Försäljningssuccén OxyContin har de senaste 25 åren dominerat USA-marknaden för smärtstillande opioider, huvudsakligen opium-, fentanyl- eller tramadolbaserade läkemedel. Resultatet: 500 000 döda i missbruk, långt fler än för illegal narkotika, mord och krig under samma tid. Numera föds ett barn var 25:e minut med abstinensbesvär från opioider.

Oscarsbelönade dokumentärfilmaren Alex Gibney (GOING CLEAR: SCIENTOLOGY AND THE PRISON OF BELIEF, 2015) gör i The Crime of the Century två fallstudier i en läkemedelsbransch långt mäktigare och skadligare än världens alla knarkkarteller. Vinsterna är skyhögt större. De kriminella metoderna är långt mer sofistikerade. Och korruptionen av alla dem som ska reglera branschen, från läkare till myndigheter och politiker, är både systematisk och utbredd. Det är följden av ett privatiserat sjukvårdssystem, där vinst är viktigare än människoliv.

Idag är Purdue Pharma ett konkursbo, toppchefer sitter i fängelse. Emellertid lever det korrumperade systemet vidare. The Crime of the Century är alltså ingen överdriven titel, om än det borde stå ”centuries” med tanke på att förbrytelserna har långa rötter bakåt i tiden.

Den nästan fyra timmar långa miniserien håller åskådaren upprörd och fängslad av storföretag i samspel med en kriminell narkotikatrafik. Här finns häpnadsväckande vittnesmål om systematiska felbehandlingar, chockerande klipp på föräldrar, makar och barn som dött av mitt i vardagen av sina missbruk och upprörande bekännelser från bolagens säljare som i cynism och hänsynslöshet i branschen överträffar de råaste av gangsterfilmer. Med den avgörande skillnaden att Gibney dokumenterar en verklig, legal knarkmaffia: läkemedelsindustrin.

© Michael Tapper, 2021. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2021-05-11.

The Crime of the Century
Dokumentär miniserie i två avsnitt på HBO Nordic. USA 2021. Regi: Alex Gibney. Med: Patrick Radden Keefe, Barry Meier, Alec Burlakoff, Scott Higham. Längd: 1.52 (avsnitt 1), 1.58 (avsnitt 2). Premiär: 2021-05-11.