Lars Berge och Axel Gordh Humlesjö
Honungsfällan: Historien om Swedbank, Ryssland och världens största penningtvättskandal
Albert Bonniers Förlag
Uppdrag granskning-reportern Axel Gordh Humlesjö har med hjälp av frilansjournalisten och författaren Lars Berge följt upp sitt avslöjande reportage 2019 om Swedbanks penningtvätt i Baltikum i boken Honungsfällan. Fördjupningen på drygt 400 sidor börjar som en spionthriller. En svensk chef i Swedbank tänker med ett annat huvud än det han har på axlarna och köper en lyxprostituerads tjänster på ökända gangsternästet Hotel Metropol i Moskva. Honungsfällan slår igen.
Chefen har blivit offer för kompromat, komprometterande dokumentation i syfte att pressa torskar som han att göra tjänster åt den ryska makteliten. Utpressarna kan vara organiserade kriminella, en oligark eller någon av landets underrättelsetjänster. Eller alla i ett och samma nätverk kring Vladimir Putin: Sistema.
Samtliga använder banker i väst som pengatvättmaskin för vidarebefordran till skatteparadis. Bokens undertitel kallar upplägget för ”världens största penningtvättskandal”. Det är nog ingen överdrift, även om man i girighetens tidevarv frestas att lägga till ”som avslöjats hittills”.
Efter den senaste finanskrisen 2007–15 har kapitalutflödet från Ryssland accelererat. Danska tidningen Berlingske och advokatfirman Bruun og Hejle uppskattade att enbart Danske Bank under krisåren smusslat ut tvåtusen miljarder kronor. Skatteintäkter och bolagsvinster som skulle gått till skola, sjukvård och nyinvesteringar för att höja den allmänna levnadsstandarden i landet men som förs till hemliga konton i Panama eller Cypern. I utbyte mot pengar till lyxkonsumtion sägs fifflarna hjälpa Putin att finansiera påverkansoperationer genom mutor till politiker och affärsmän, lobbyism, desinformationskampanjer, lönnmord och sabotage. Inga spår leder till Kreml, såvida man inte avsiktligt lämnar några – som i fallet med den polonium-förgiftade ex-agenten Aleksandr Litvinenko.
Rysslands kanske nyttigaste påverkansoperatör i maktspelet mot väst är den amerikanske advokaten Paul Manafort. Via jobb i Ronald Reagans smutsiga valkampanjer och lobbyverksamhet åt diktatorer som Filippinernas Ferdinand Marcos blev han rådgivare åt Ukrainas korrumperade och Putin-lojale president Viktor Janukovytj. När denne störtades i Majdanupproret 2013–14 tog Manafort klivet över Atlanten för att hjälpa Putin-beundraren Donal Trump in i Vita Huset.
Konsekvenserna av Uppdrag granskning-reportaget Swedbank och penningtvätten (i fyra avsnitt) blev att styrelsen och ledningsgruppen sparkades, banken fick böta fyra miljarder kronor, 100 miljarder av bankens aktievärde på börsen gick upp i rök och Birgitte Bonnesen (VD 2016–19) åtalades men friades till mångas förvåning. I boken kan författarna dock avslöja att härvan har långt djupare rötter som går tillbaka till Swedbanks framgångshistoria under Michael Wolf (VD 2009–16), som sparkades men friades också han från alla misstankar om oegentligheter.
Boken är en lyckad kombination av gedigen research och journalistisk bladvändarprosa. Packad med ögonbrynshöjande information och oupphörligt spännande. Att författarna sneglat på John le Carré gör de ingen hemlighet av.
De hjälper också den historiskt obevandrade läsaren genom att bredda perspektivet i en rad bakgrundsteckningar som tillsammans belyser hur bankskandalen blev möjlig. Exempelvis hur folkrörelsebanken Sparbanken stöptes om till affärsbanken Swedbank och hur den ryska oligarkin seglade upp bland världens rikaste genom att plundra landet på statliga tillgångar efter Sovjetimperiets fall. Allt till hänryckta hejarop från en omvärld frälst till nyliberalism. Fallet Manafort visar hur den ryska bläckfiskens tentakler till och med letat sig in i arvfienden USA:s politiska ledning.
Lika läsvärd som boktexten är den utförliga källförteckningen med kommentarer över 50 sidor. Den har varit särskilt viktig eftersom författarna och förlaget har mottagit hot om stämningar inför publiceringen. Också det ett illavarslande tecken på hur yttrande- och pressfrihet – ett stolt svenskt arv sedan 1766 års tryckfrihetsförordning – undermineras i ett klimat av förakt mot fakta och sanning. En antidemokratisk vind från öst.
Därför önskar jag att brotten boken kartlägger hade fått betryggande rättsliga efterspel. Så har det inte blivit. Swedbanks ledningsgrupp och styrelse gick fria. Paul Manafort stämplades 2020 som rysk kollaboratör av den amerikanska senatens underrättelsekommitté SSCI och dömdes till fängelse för en rad brott men benådades senare samma år av president Trump. Han arbetar nu för Trumps återval 2024.
Hoppet står idag till rättsprocesserna kring Panamadokumenten, som avslöjade advokatbyrån Mossack Fonseca & Co:s skattefifflarservice åt världens kleptokrater. Medskyldiga banker vill förstås vända blad. Men blad kan ju alltid vändas tillbaka.
© Michael Tapper, 2024. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2024-05-24.
Två uppföljande Uppdrag granskning-reportage finns på SVT Play:
Putin och hjälpen från väst
Swedbank och rättegången
båda från 2022
Mer läsning:
Bill Browder Tsaren: Den sanna historien om pengatvätt, mord och att överleva Putins vrede
Birgitta Forsberg Swedbank: Penningtvätten och lögnerna
Knut Kainz Rognerud Sundsvallsoligarken: En berättelse om hur Ryssland lurade väst