Underworld

Regi: Len Wiseunderworldman. Skådespelare: Kate Beckinsale, Scott Speedman, Michael Sheen, Shane Brolly. Längd: 2:01.

Underworld är till goth-chicmode och actionscener uppenbart inspirerad av både Blade– och Matrix-filmerna. Vi talar actionscener där filmens läder/lack/svartrockklädda kombattanter drabbar samman i balettliknande kampsportpiruetter, gärna i slow motion till malande heavy metal och genom ett kompakt kulregn med absurt låg träffrekvens. Man frossar till den grad i de stajlade skådespelarnas utstuderade cool-poser att själva handlingen och spänningsskapandet hamnar på undantag.

Ramhandlingen är en gränsöverskridande kärlekshistoria mellan en vampyr (Kate Beckinsale) och en varulv (Scott Speedman) under ett tusenårigt krig mellan monstersläktena. Men före detta scenografen Wiseman (Independence Day) har alltså inte mycket till övers för smådetaljer som dialog, personregi eller logiskt berättande. Sistnämnda element blir därför ofta ofrivilligt komiska i sina tillkortakommanden.

Alla möjligheter att bygga en intressant, moderniserad skräckmytologi spolieras av Wisemans mekaniska försök att återanvända tidigare ekonomiska framgångsrecept. Underworld är därmed snarast en dussinprodukt direkt för videomarknaden, sitt polerade och påkostade yttre till trots.

© Michael Tapper, 2004. Sydsvenska Dagbladet 2004-03-19.