The Village

USA 2004. Regi M. Night Shyamalan. Svillagekådespelare: Joaquin Phoenix, William Hurt, Sigourney Weaver, Bryce Dallas Howard. Längd: 2:00.

M. Night Shyamalan har med filmer som Unbreakable och Signs blivit den amerikanska skräckfilmens märkligaste blockbusterfenomen. Inte för en sekund skymtar man någon sofistikerad intelligens bakom manusen, som med generande naivt allvar attackerar material mest lämpat för sensationspressens mytflora i sektionen för rapporter om UFO-kontakter eller tvehövdade spädbarn med paranormala förmågor.

I nya filmen, The Village, befinner vi oss i en amerikansk by i gränslandet till vildmarken för sisådär en hundra-hundrafemtio år sedan. Befolkningen lever i isolering i ett skogslandskap sprängfyllt av en slags köttätande igelkottsmutanter som möjligen skulle skrämma en stressad näbbmus. Så rädda är folk för dessa skrattretande uppenbarelser att hela deras tillvaro reducerats till ständig vakthållning vid skogsbrynet, där man i ett olidligt långsamt tempo framsäger skärande banaliteter på gammaldags bibel-Engelska och utbyter djupsinniga blickar som dock aldrig visar sig betyda särskilt mycket.

Långa stunder påminner The Village faktiskt mest om en humorbefriad Åsa-Nisse-film, komplett med en kärlekshistoria lika gripande som en schlagertext – och med samma melodramatiska ingredienser. Samtidigt eldar filmen på med förment häpnadsväckande skruvningar som även den efterhand allt dåsigare biobesökaren emellertid redan sett på mils avstånd. Och när det drar ihop sig till spänningsscenerna i skogen så undra man om inte c-filmsmånglaren Mats Helge Olssons ande kommit på avvägar från Lidköping och tagit regissör Shyamalans kropp i besittning.

Det enda verkligt skrämmande med filmen är missbruket av den namnkunniga rollistan.

© Michael Tapper, 2004. Sydsvenska Dagbladet 2004-08-25.