Kogänget

USA 2004. Home on the Range. Regi: Will Finhome_on_the_range_ver2n, John Sanford. Svenska röster: Charlott Strandberg, Irene Lindh, Vanna Rosenberg, Morgan Alling. Längd: 1:20.

Tre mjölkkor som västernperioden drar ut för att fånga en boskapstjuv så att de kan rädda sin konkursfärdiga gård med belöningen, det är ett kul uppslag, inte minst för dess val av huvudpersoner. Men det är tyvärr också det enda roliga med Disneys nya tecknade långfilm, Kogänget.

Om Skönheten och odjuret och Ringaren i Notre Dame – filmer som nu aktuella regissörerna Sanford & Finn bägge arbetat på – representerar 1990-talets Disney-renässans, så återkallar Kogänget snarast bolagets konstnärliga förfall under 1970- och 1980-talen: menlöst gulliga skämt, omständligt och långsamt berättande, en i varje sekund förutsägbar handling, låsning vid enkla melodramrecept i synen på hjältar och skurkar – allt till tonerna av en klichémässig musiktapet som då och då avbryts av lättförglömliga sångnummer.

Filmens retro-animation liknar mest Warner Bros. klassiska Gråben och Hjulben-korfilmer under 1950-talet, särskilt som man placerat handlingen i ett västernlandskap näraliggande förebildens Monument Valley-liknande scenografi. Man skulle önska att något av den vildsinta, anarkistiska humorn från dessa geniala kortfilmer också hade följt med på köpet. Men tyvärr.

Kogänget är och förblir en sömnig parentes i animationsfilmhistorien. Det är bara att hoppas att den också blir det i Disneys produktionspolicy.

© Michael Tapper, 2004. Sydsvenska Dagbladet 2004-09-24.