Ett hus av sand och dimma

Drama. USA 2003. House of house_of_sand_and_fogSand and Fog. Regi: Vadim Perelman. Skådespelare: Ben Kingsley, Jennifer Connelly, Ron Eldard, Shoreh Agdashloo.Längd: 2:06. Betyg: 4.

Filmatiseringen av Andre Dubus’ roman Ett hus av sand och dimma i manus och regi av den ukrainskfödde långfilmsdebutanten Vadim Perelman är, med undantag av den sista kvartens melodramatiska dikeskörning och James Horners musiktapet av tröttsamma klichéer på ljudbandet, ett både välspelat och originellt drama.

Som den alkoholiserade och av depression skyddslösa Kathy Nicolo, visar Jennifer Connelly skådespelarkvaliteter som väl matchar veteranen Ben Kingsleys iranske militärofficer, Massoud Amir Behrani, med ett skumt förflutet i shahens underrättelsetjänst. De blir huvudantagonisterna då Kathy på grund av skatteskulder vräks från huset hon ärvt av sin far och det köps upp för en spottstyver i spekulationssyfte av den konkursmässige Massoud.

Dramat börjar som en vardaglig rättstvist men trappas snart upp till en tragedi med förödande konsekvenser för alla inblandade. Och det är skönt att för en gångs skull se en tragedi i verklig mening – med enbart moraliska gråskalor och en gripande insikt om att alla parter har ett begripligt motiv även om det leder dem åt helvete med öppna ögon.

Filmen vittnar också en än gång om att DreamWorks, som bland annat också producerat den egensinniga American Beauty, har en hälsosam beredvillighet att varva sina blockbusterproduktioner med satsningar på debutanter med riskprojekt. Och Perelman – här i suveränt samarbete med Hollywoodveteranen Roger Deakins som filmfotograf – är definitivt en talang att hålla ögonen på i framtiden.

© Michael Tapper, 2004. Sydsvenska Dagbladet 2004-09-03.