Björnbröder

USA 2003. Bbrother_bearrother Bear. Regi: Aaron Blaise, Robert Walker. Röster (svensk version): Björn Bengtsson, Robin Bivefors, Simon Norrthon, Anders Jansson. Röster (originalversionen): Joaquin Phoenix, Jeremy Suarez, Jason Raize, Rick Moranis. Längd: 1:26.

Efter en vitaliseringsperiod under 1990-talet börjar Disney-filmerna under senare år åter se ut som trötta upprepningar av tidigare och bättre produktioner, och det har synts på de magrare intäkterna från filmer som Skattkammarplaneten. Björnbröder, vars intrigupplägg mest ser ut som en oinspirerad avläggare till bolagets största succé Lejonkungen, lär inte lyckas bättre.

Här utmålas en new age-flummig och mer än lovligt fantasilös vision om inuiters andetro och vildmarksdjurs föregivna själsgemenskap. Den kan tyckas välmenande men bygger på en fatal vanföreställning om att olika livsformer kan ha ett existensberättigande som snälla kramdjur. Lägg därtill Phil Collins överlastade power-ballader med pekpinnetexter om kärlek och gemenskap, även de en skugga av Lejonkungens hitsamling, och det redan falska tonfallet blir skärande.

Det är knappast överraskande att Disney sätter punkt för sin traditionella animationsteknik med Björnbröder för att nu helt satsa på datoranimation. Dessvärre löser det knappast problemet med usla manus och en kreativitet på tomgång.

© Michael Tapper, 2004. Sydsvenska Dagbladet 2004-02-06.