Wolfs

STRÖMMAD FILM. ACTIONKOMEDI. USA, 2024. Regi, manus: Jon Watts. Med: George Clooney, Brad Pitt, Amy Ryan, Poorna Jagannathan, Austin Abrams. Längd: 1.48. Apple TV+.

Den klassiska komikerduon har två typer: en grå straight man och en färgstark galenpanna. Komiken bygger på den förstes hopplösa försök att tygla den senare. I den så kallade actionkomedin Wolfs är emellertid de två fixarna i undre världen, Nick (George Clooney) och Jack (Brad Pitt), lika gråtrista. Två tillknäppta munkar i ett yrke de ser som ett kall. Humorn blir därefter.

De möts som konkurrenter i ett hotellrum på Manhattan. Båda har anropats för att städa bort ett lik (Austin Abrams) och några kilo kokain. Motvilligt tvingas de samarbeta, Ute på stan visar sig dock liket bara vara en smula död, och i jakten på honom hamnar de i skottlinjen för några ökända gangstrar.

Om det suttit en begåvning bakom kameran kunde vi fått en rafflande natt i ett vintervackert New York, ackompanjerad av komiska replikdueller mellan två charmerande psykopater. Men regissören och manusförfattaren Jon Watts (Spider-Man-trilogin 2017–2021), hjärnkontor tycks ha gått på lunch under hela arbetstiden på filmen. Inte en replik lockar till skuggan av ett leende, och actionscenerna är rena sömnpillren för den som bänkat sig i tv-soffan.

Varför två begåvningar som Clooney och Pitt valt att befatta sig med produktionen – och även finansierat den via sina bolag Smokehouse respektive Plan B – är mig en gåta.

© Michael Tapper, 2024. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2024-09-27.