The Creator

BIO. SCIENCE FICTION/ACTION. USA, 2023. Regi: Gareth Edwards. Med: John David Washington, Madeleine Yuna Voyles, Gemma Chan, Ken Watanabe, Sturgill Simpson, Allison Janney. Åldersgräns: 15 år. Längd: 2.03.

”När en teknologi blir tillräckligt avancerad är den omöjlig att skilja från magi,” lyder en av science fiction-författaren Arthur C Clarkes lagar. I The Creator får han medhåll av den framtida, avancerade teknologin själv. I filmen ligger AI i krig mot människan och planerar vinna med hjälp av ett hemligt vapen sänt från deras gud, titelns ”the creator”.

Handlingen börjar med att en nordamerikansk militärallians invaderar Nya Asien för att bekämpa en AI-gerilla av robotar; de mest människolika kallas ”simulants”, ”imitationer”. Men det handlar inte om Kina, trots att landet är en av storspelarna inom dagens AI-forskning. I så fall hade filmen giftstämplats på världens största biomarknad. Nej, frontlinjen har tryggt förpassats till Sydostasien år 2065, hundra år efter eskaleringen av Vietnamkriget. Parallellen mellan krigen är oundviklig.

Amerikanske elitsoldaten Joshua Taylor (John David Washington) och hans asiatiska fru Maya (Gemma Chan) hamnar i invasionens skottlinje. Under täckmantel som avhoppare har Joshua bosatt sig i Nya Asien för att infiltrera AI-gerillan genom att inleda ett förhållande med en av deras nyckelpersoner, Maya.

I stridens hetta avslöjas Joshua, och Maya flyr med deras väntande barn i magen. Fem år senare hittar Joshua det gudomliga vapnet: ett barn med superkrafter. Det får hans lojaliteter att vackla.

Man behöver knappast ha en Sherlock-hjärna för att lista ut hur det hänger ihop. Redan trailern serverar alla ledtrådarna. Och såväl tematiskt som visuellt är filmen idel julgransplundring från Blade runner-, Terminator-, Avatar- och Star Wars-filmerna: AI visar sig vara mänskligare än människorna. Den amerikanska invasionen är en uppvisning i brutal imperialism. Och de gigantiska stridsmaskinerna hade platsat i vilken som helst av de ovanstående titlarna.

Med sin bakgrund i visuella effekter ligger Gareth Edwards talang i konsten att göra en bildmässigt maffig film för de stora biodukarna. Som berättare är han, liksom manusmedförfattaren Chris Weitz (American Pie, 1999), betydligt skralare. Många gånger förfaller de till trådslitna klichéer, typ att skurkarna är lustelaka mot hundar och barn. Våldet har motiverat 15-årsgränsen, men som science fiction-saga är The Creator en matinéfilm för betydligt yngre.

© Michael Tapper, 2023. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2023-09-29.