Sound of Freedom

BIO. KONSPIRATIONSTHRILLER. USA, 2023. Regi: Alejandro Monteverde. Med: Jim Caviezel, Bill Camp, Eduardo Verástegui. Åldersgräns: 15 år. Längd: 2.11.

Några sommardagar innan ”Barbenheimer”-fenomenet erövrade världen låg thrillern Sound of Freedom etta på USA:s biotopplista. Sedan solkades filmens förment nobla uppsåt om att rädda barn undan sextrafficking av flera besvärande avslöjanden. Det mest graverande är kopplingen till de högerextrema QAnon-myterna om ett globalt pedofilnätverk av ritualmördande, satanistiska vänsterliberaler (en modern variant på antisemitisk hatpropaganda sedan medeltiden).

Ingenting sägs rent ut i filmen. Men undersökande journalisten Mike Rotschild, författare till QAnon-historiken The Storm Is Upon Us, menar att filmens budskap tydligt hundvisslas i fraser som ”Guds barn är inte till salu”. Såväl förebilden till huvudpersonen, den före detta federala polisen Tim Ballard, som stjärnan Jim Caviezel (Kristus i Mel Gibsons antisemitiska THE PASSION OF THE CHRIST), är dessutom kända QAnon-profiler i högerextrema forum.

På antivaxxmöten och i Steve Bannons pratshow har Caviezel dillat om att pedofiloffer dräneras på blod för att producera alternativmedicinen adrenokrom till den globala eliten. Och Tim Ballard har i intervjuer påstått sig ha gjort en räd mot en satanistisk ”bebisfabrik” i Västafrika som sålt spädbarnens inre organ. Ljuv musik i öronen på den konspirationsälskande mytomanen Donald Trump, som i somras höll en specialvisning av ”Sound of freedom” på en av sina golfklubbar.

Som thriller betraktad är filmen ett sömnpiller. Allt går lätt och ledigt hjältens väg. Ingen har en chans mot detta monument av ädelmod. Barnen och hustrun Katherine (Mira Sorvino) är hans trogna hejarklack. Förträffligheten känner inga gränser.

Skurkarna på triumfens väg är pappfigurer från c-filmens restlager, bland andra en ryggmärgsförtvinad kvarterspedofil och en hel katalog över fula, skitiga och perversa latinamerikaner. Mot dessa demoner kämpar Caviezels Ballard som en återuppstånden Messias. Han är den orädde frälsaren i dödsskuggans dal där latinamerikanska pedofiloffer och deras handlingsförlamade föräldrar gråter floder i väntan på sin vite, nordamerikanske Jesus. Mönstret är bekant från gamla kolonialhjältefilmer.

Efter sluttexterna uppmanar Caviezel i ett ”special message” publiken att rekommendera filmen och stödköpa biljetter. För att bjuda motstånd mot ”de” som motarbetat Sound of Freedom. Gissa vilka ”de” han syftar på?

© Michael Tapper, 2023. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2023-11-01.