Make Democracy Great Again

BIO. DOKUMENTÄR. Sverige, 2023. Regi: John Lundberg. Med: Jan Scherman, Annie Lööf, Soar Ali, Helle Klein, Imran Ahmed, Lucinda Evans. Åldersgräns: Barntillåten. Längd: 1.20.

I Breaking Social granskade Fredrik Gertten den kleptokratiska maktordning som låter den globala ekonomins oligarker plundra alla oss andra på världens resurser. Nu reser mediemakthavaren Jan Scherman i Make Democracy Great Again världen runt och ser bekymrad ut inför demokratins reträtt inför totalitära krafter.

Jag ser en skärningspunkt mellan de två filmerna som ingendera berör: Den skenande ojämlikhetens betydelse för de antidemokratiska rörelsernas frammarsch. Båda snuddar bara som hastigast vid frågan om sambandet mellan dramatiskt ökande klassklyftor och minskad tilltro till demokratin.

I Schermans fall väntar jag förgäves på att han ska fråga marknadsfundamentalisten Annie Lööf om den nyliberala ekonomiska politik hon ivrar för och som under fyrtio år varit förhärskande i svensk politik kan ha drivit på politikerföraktet som knackar på hennes dörr. Och när vi just hört före detta Timbro-medarbetaren, numera Samtiden-redaktören Dick Erixon spy rashat över invandrande vårdföretagare som branschens banditer, ställer han aldrig frågan till denne om varför SD inte driver frågan om att förbjuda privata vårdföretag för att lösa problemet.

Den oreglerade, samhällsförstörande kapitalismen förblir en icke-fråga, att förändra systemet otänkbart. Enda gången filmen pratar om regleringar är när EU-kommissionären Margrethe Vestager och antinäthataktivisten Imran Ahmed talar om att ställa tech-branschens sociala medier under samma yttrande- och tryckfrihetslagar som gäller för den övriga mediebranschen. I övrigt sätter Scherman sin tilltro till förortsaktivister som skapar trygghet och hjälper unga att klara skolan – Soar Ali i Husby, Lucinda Evans i Kapstaden – eller diskussionsklubbar, typ Braver Angels i New York, som söker överbrygga polariseringen.

Och visst, alla lokala hjältar förtjänar att lyftas fram. Men diskussionen måste gå vidare till den om hur näringslivet och den demokratiska högern runt om i världen aktivt samarbetar med den antidemokratiska extremhögern för att nedmontera välfärdssamhället. Därmed driver man på en utveckling mot en starkare polarisering, allt våldsammare konflikter. Det har vi redan sett gott om prov på. En cynisk politik som syftar till ett brutalt privilegiesamhälle byggt på principen om att söndra och härska.

© Michael Tapper, 2023. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2023-09-08.