Kill Boksoon

STRÖMMAD FILM. ACTION/DRAMA/KOMEDI. Sydkorea, 2023. ”Gilbogsun”. Regi, manus: Byun Sung-hyun. Med: Jeon Do-yeon, Sul Kyung-gu, Kim Si-A, Esom, Koo Kyo-hwan. Längd: 2.17. Netflix.

Om man korsade John Wick med Cecilia Torudds huvudperson i tecknade serien Ensamma mamman, skulle man få Gil Boksoon (Jeon Do-yeon): iskall kontraktsmördare på jobbet, ensamstående tonårsmor på gränsen till nervsammanbrott i hemmet. Mycket blod har runnit över hennes händer, så mycket att beundrande kollegor i proffsmördaryrket gett henne smeknamnet i filmtiteln. För trettio år sedan kunde hon varit huvudpersonen i en av John Woos actionrullar. Nu när Kina slaktat Hongkongs filmindustri, tar Sydkorea upp manteln som Hollywoods hämningslösa utmanare i genren.

I Kill Boksoon svingar sig regissören Byun Sung-hyun vilt mellan, stilar och tonlägen, slow motion och klippningsfrenesi. Furiösa våldsinslag varvas med gripande familjedrama, romantik och en nattsvart humor som slipas till diamanthård perversion i en nyckelscen. Det är återblicken till hur Boksoon rekryterades som tonåring till branschens hetaste firma MK ENT av vd:n Cha Min-kyu (Sol Kyung-gu).

De möts under Min-kyus beställningsmord  på hennes far. En romantisk gnista tänds mellan dem när hennes ansikte skiner upp i ett solskensleende inför pappans dödsryckningar. In tonar Burt Bacharachs låtklassiker ”This Guy’s in Love with You”, och vi anar att Boksoons dotter Jae-Yeong (Kim Si-a) blev resultatet av deras heta förening där och då.

Sexton år senare ser Jae-Yeong ut att gå i mammans fotspår efter att ha huggit en skolkamrat med en sax. Själv hamnar Boksoon i kollegornas korseld efter att, för första gången i sin karriär, ha backat från ett uppdrag: mordet på en pojke för att rikta bort medieljuset från en politisk skandal.

Lägg till en rad komplikationer, överraskande avslöjanden och en kanonad av alternativa händelseförlopp som prolog till den långa slutuppgörelsen.  Undra på att speltiden blivit två timmar och en kvart. Jag föredrar mina actionfilmer slimmade, och här finns en del inslag som med fördel kunde klippts ned eller helt bort eftersom de aldrig får någon bärande funktion i berättelsen.

Häromveckan stannade stoppuret för John Wick: Chapter 4 på nästan två timmar och femtio minuter. Och i sommar kommer den sjunde Mission: Impossible. Kanske håller den normal spellängd men är i gengäld bara del ett av två. Dagens actiongenre har med andra ord ersatt gårdagens episka helaftonsfilmer om historiska hjältar.

© Michael Tapper, 2023. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2023-03-31.