Haunted Mansion

BIO. SKRÄCKKOMEDI. Regi: Justin Simien. Med: Rosario Dawson, LaKeith Stanfield, Jamie Lee Curtis, Danny DeVito. Åldersgräns: 11 år. Längd: 2.02.

Ett skämt, fast sant, var att Hollywood älskade att göra Bibel-filmer på 1950-talet för att bolagen inte behövde betala författarna. Av samma anledning har Disney letat filmmaterial bland Disneylands åkattraktioner. Populariteten för PIRATES OF THE CARIBBEAN lockade till satsningen på spökhuskomedin Haunted Mansion, först 2003 med Eddie Murphy, sedan 2021 med Mupparna. Båda snabbt glömda gäspfester.

Tredje filmatiseringen följer i spåren. Den kan visserligen skylta med en stjärnparad i påkostad ögongodisförpackning av scenografen Darren Gilford. Men Katie Dippolds (2016 års Ghostbusters) manus är en trist schablonkatalog, och Justin Simiens (Dear White People, 2014) regi är så valhänt i genren att filmen varken lockar till skrik eller skratt.

LaKeith Williams kämpar heroiskt för att skaka liv i sin försupna astrofysiker med krossat hjärta. Rosario Dawson har däremot redan från början gett upp hoppet om sin rekorderligt tråkiga mamma och kör på autopilot. Resten av ensemblen är hämtade – med damm och allt – från ett sekelgammalt typgalleri.

Mer skrämmande än det fantasilösa berättandet är den historielösa berättelsen. Som utspelas på en plantage utanför New Orleans. Skyltar med flera afrikanamerikanska affischnamn och en politiskt profilerad, svart regissör bakom kameran. Men som likväl ignorerar arvet efter slaveriet, det som faktiskt hemsöker Söderns palatsliknande herrgårdar.

© Michael Tapper, 2023. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2023-08-11.