Expend4bles

BIO. ACTION. USA, 2023. Regi: Scott Waugh. Med: Sylvester Stallone, Dolph Lundgren, Megan Fox, Jason Statham, Curtis ”50 Cent” Jackson”, Iko Uwais, Andy Garcia. Åldersgräns: 15 år. Längd: 1.43.

I THE EXPENDABLES 2 suktade Dolph Lundgrens krypskytt Gunner Jensen efter sin favoriträtt: valröv. Under inspelningen av Expend4bles har man tydligen förväxlat receptet på rätten med ett filmmanus och försökt dölja smaken med explosioner för en ziljon dollar. Utan att det gjort någon skillnad.

Filmen är lika slapp som en gammal ringmuskel, lika oaptitlig som de sönderidisslade resterna från tidigare filmer i dess rynkor.  Man får gå till filmbolaget Cannons många direkt-till-videobutikens-avfallscontainer på 1980-talet för att hitta något på samma obegåvningsnivå. Med den skillnaden att deras filmer ofta var så dåliga att de blev underhållande (se dokumentären ELECTRIC BOOGALOO).

Även i actionrullar som inte har tillstymmelsen till konstnärliga ambitioner brukar man hitta skickligt koreograferade närstrids- och stuntinslag. Och här har man faktiskt hyrt in två av Sydostasiens största stjärnor inom kampsport och actionfilmen: thailändske Tony Jaa (Ong Bak-filmerna) och indonesiske Iko Uwais (THE RAID-filmerna). Till ingen nytta. Deras talanger ödslas bort i valhänt arrangerade och amatörmässigt fotograferade och klippta scener.

Expend4bles är inte bara usel, den är värre än så – gråtrist usel. Ett hån mot genren och publikens högst rimliga krav på att få valuta för biobiljetten.

© Michael Tapper, 2023. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2023-09-22.