Apkungen

STRÖMMAD ANIMERAD LÅNGFILM. The Monkey King. USA/Kina, 2023. Regi: Anthony Stacchi. Med: Jimmy O Yang, Bowen Yang, Jolie Hoang-Rappaport. Längd: 1.36. Netflix.

Kung Markatta är egentligen den svenska titeln på sagan om Sun Wukong ur Wu Cheng’ens romansvit Färden till Västern (1592). Oräkneliga gånger gestaltad i filmatiseringar, scenföreställningar, serieromaner, videospel med mera. Kinesisk-amerikanska Netflix-produktionen Apkungen är en hybrid av pikaresk och musikal med SHREK-inspirerad självironi.

Filmen visas i den engelskspråkiga originalversionen med undertexter. Vi slipper därmed höra en svengelsk översättning i slätstruken dubbning. Och som en bonus får en svensk publik stifta bekantskap med flera asiatisk-amerikanska stjärnskott: komikern Jimmy O Yang som det uppblåsta och käftglappande energipaketet apkungen, hans kollega Bowen Yang (inget släktskap) som den lömska ärkefienden Drakkungen och Jolie Hoang-Rappaport (tv-serien Watchmen, 2019) som bondflickan Li, apkungens hyperentusiastiska fan.

Sagan handlar om hur Apkungen föds med superkrafter ur en magisk sten. Han drömmer om att kvala in till gudarnas värld genom att besegra en rad fruktansvärda demoner men snubblar titt som tätt över sitt monumentala ego och sin dumdristighet. Från sin andliga värld ser dock Buddha att Apkungen innerst inne har ett gott hjärta som kan leda honom rätt. Idag skulle vi nog uppfatta sagans hjälte som allt annat än hjältemodig, men hans övermod liksom hans stordåd känner vi igen från både de antika och fornnordiska sagorna.

Actionkomedistjärnan Stephen Chow står som en av filmens producenter, och den som sett hans filmer känner sig hemma. Närstriderna är snarlika de i Chows egen sjövilda tolkning: Journey to the West: Demon Chapter (2017). Barska borgmästarfrun är en kopia på kärringmonstret i KUNG FU HUSTLE. Och apkungens tekniska fotarbete under besöket i helvetet har – som vår huvudperson själv utbrister – tagit lärdom av karate-bolljongleringen i Shaolin Soccer (2001).

Musiken och musikalinslagen av Toby Chu är growlande dödsmetal med inslag av Las Vegas-show när Apkungen och Drakkungen lovsjunger sig själva. Originellt, kul och överraskande, om än ingen av låtarna är bra nog att toppa hitlistorna eller repriseras av morgonduscharnas operastjärnor.

I den digitala tidsåldern har sagofigurerna försetts med magiska mobiltelefoner, och Apkungens magiska stav är en blandning av lasersvärd och universalverktyg med AI-dator. I eftertexterna står att stavens röst görs av Nan Li. Hon har inga repliker men lyckas med tonläget i sina vokala ljudeffekter göra flera komiska inpass vi förstår bara alltför väl.

© Michael Tapper, 2023. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2023-08-25.