Thor: Love and Thunder

USA 2022. Regi: Taika Waititi. Med: Chris Hemsworth, Natalie Portman, Christian Bale, Tessa Thompson. Åldersgräns: 11 år. Längd: 1.59.

Just som Thor-filmerna hotade att dö av akut Wagner-kitsch, räddade Taika Waititi franchisen med den hälsosamt vanvördiga superhjältefarsen Thor: Ragnarök (2017). I enlighet med titeln var den en apokalyptisk berättelse om gudarnas förestående död och början på en ny tidsålder för deras tillbedjare, människorna. Storyn fortsätter i den något tamare Thor: Love and Thunder, som egentligen borde hetat Gudaskymning.

Handlingen börjar med en Marvel-variation på Bibelns berättelse om Job. På en döende ökenplanet konfronterar den djupt religiöse Gorr (spelad med glödande intensitet av Christian Bale) sin arrogante och lättsinnige gud Rapu (Johnny Brugh) med att han berövats allt i livet, inklusive sin älskade dotter. Förkrossad griper han det magiska Nekrosvärdet och förvandlas till Gorr the God Butcher för att hämnas allt ont som drabbat honom genom att mörda universums samtliga gudar. Asgårds barn blir den första måltavlan.

Under tiden har åskguden Thor (Chris Hemsworth) gjort en De Niro och tränat sig från matmissbrukande elefantsälsformat tillbaka till fornstora dagars BMI. Då drabbas han plötsligt av medelålderskrisens melankoliska vilsenhet i livet, något som förstärks av att exet Jane Foster (Natalie Portman) plötsligt dyker som den nya Thor – inte sidekicken Thora – dessutom med hans ex-vapen Mjölner i högsta hugg. Blond. Klädd i identisk superhjältedräkt. Och 30 centimeter längre än sina vanliga 1,60.

Tillsammans med den knasigt benämnda sköldmö-kungen Valkyria (Tessa Thompson) och datoranimerade varelsen Korg (röst: Taika Waititi) färdas de båda Thor genom universum för att mobilisera en armé gudar mot Gorr. Det går inget vidare. I en av filmens komiska höjdpunkter låter den uppblåste blixtjongleraren Zeus (Russell Crowe med fånig brytning) fjättra och bokstavligen klä av åskguden inpå bara skinnet. Åsynen av det gudomliga könsorganet utlöser en chockvåg bland hovets församlade kvinnlighet.

I ett annat lustmord spelar en teatergrupp i Asgård upp en synnerligen amatörmässig dramatisering av händelserna i Thor: Ragnarök. Men brorsan Luke Hemsworth som Thor, Sam Neill som Oden, Matt Damon som Loke och Melissa McCarthy som Hela nöjer sig förstås inte med att dra brallorna av den skitviktiga gudavärlden; de vill också driva med sina kollegor.

Under regissören-manusförfattaren Taika Waititis komiska mask döljer sig en allvarsam kritik mot så gott som alla religioners dogmatiska fundament av förbehållslös underkastelse inför historiens många allsmäktiga och omänskligt grymma gudar. Mot dem ställer han Gorr, vars uppror mot gudarnas tyranni formellt gör honom till huvudpersonernas antagonist men ur ett mänskligt perspektiv till filmens tragiske hjälte.

© Michael Tapper, 2022. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2022-07-06.