The Good Nurse

STRÖMMAD DRAMA/THRILLER. USA, 2022. Regi: Tobias Lindholm. Med: Jessica Chastain, Eddie Redmayne, Nnamdi Asomugha, Noah Emmerich. Längd: 2.03. Netflix.

Sjuksköterskan Charles Cullen dömdes 2006 till elva livstidsstraff och får söka nåd först år 2388 när han är 428 år gammal. Domstolen kunde binda honom till 29 mord på patienter under de sexton år han jobbat på tio olika sjukhus i nordöstra USA. Han är dock misstänkt för fyrahundra mord.

Det finns likheter med andra övergrepp och mord på patienter av vårdpersonal, exempelvis fallet med neurokirurgen Christopher Duntsch, skildrat i tv-serien DR DEATH. Redan tidigt i Cullens karriär varnade kollegor och anhöriga sjukhusledningen, som i stället för att polisanmäla sade upp honom utan granskning. På grund av den skriande personalbristen fick han snabbt och utan bakgrundscheck jobb på ett annat sjukhus.

The Good Nurse, efter Charles Graebers bok med samma namn, avgränsar berättelsen om Cullen (Eddie Redmayne) till hans anställning 2002–2003 på sjukhuset i New Jersey där han avslöjades. Här anmälde sjukhusledningen visserligen misstänkta dödsfall till polisen men bara för att strax göra allt i sin makt för att hindra  utredningen. Endast tack vare sjuksköterskan Amy Loughren (Jessica Chastain) kunde man efter månader av fruktlöst arbete häkta honom.  Två dagar senare erkände han i förhör.

Som filmen visar, mördade Cullen sina patienter diskret – ibland med injektioner men oftast genom att i sjukhusförrådet tillsätta fatala doser av insulin eller hjärtmedicinen digoxin i droppåsar. En bugg i programmet som loggade medicinuttag gjorde att han kunde dölja sina stölder.

Danske regissören Tobias Lindholm, känd för manuset till En runda till (Druk, 2020), gör Loughren till huvudpersonen i denna vardagsrealistiskt iscensatta rysare. Förutom alla ekonomiska problem som ensamstående småbarnsmamma, dras hon med ett hjärtfel som förvärras av stressen med nattarbetet på intensivvårdsavdelningen. Cullen gör sig snart oumbärlig både som empatisk kollega och snäll barnvakt, men efterhand kryper andra sidor fram hos honom.

The Good Nurse ersätter bloddrypande inslag och chockeffekter med ett välspelat men frustrerande tunt skrivet kammardrama som använder sig av Redmaynes ofarliga image. Vi anar något av Cullens bakgrund med skilsmässa och psykiska problem i dialogen men det stannar vid fragment. Den verklige Cullen har inte angett något motiv  till sina mord, men jag önskar att filmen åtminstone gjort bilden av honom tydligare.

© Michael Tapper, 2022. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2022-10-28.