Fire of Love

DOKUMENTÄR. USA, 2022. Regi: Sara Dosa. Berättare: Miranda July. Med: Katia och Maurice Krafft samt en rad kändisvulkaner. Åldersgräns: 15 år. Längd: 1.33.

Franska vulkanologerna Katia och Maurice Krafft var långt mer än bara intresserade av vulkaner, de älskade dem med samma magmaglöd som de älskade varandra. Genom sina många böcker, filmer och föreläsningsturnéer som blandade vetenskapliga rön med våghalsiga, snudd på dumdristiga, äventyr blev de världsnamn på området under 1970- och 80-talen. Tills den 3 juni 1991, då de kom faran för nära och föll offer för ett pyroklastiskt flöde – ett tusen grader varmt moln av aska och giftiga gaser – från vulkanen Unzen utanför Nagasaki i Japan. 41 andra människor följde dem i döden.

Fire of Love är den tredje dokumentären om makarna Krafft. Den första var National Geographics renodlade hyllningsfilm Volcano: Nature’s Inferno (1997). I den andra, In i infernot (Into the Inferno, 2016, Netflix), gjorde regissören Werner Herzog dem till en illustration av sin fatalistiska livssyn. Liksom i GRIZZLY MAN, om björntokige Timothy Treadwell, ser Herzog paret Krafft som offer för vanföreställningar om människans harmoniska samexistens med en, om inte ond, så nihilistisk och brutal natur fylld av ”kaos, fientlighet och mord”, likgiltig för liv och död.

Dokumentärfilmaren Sara Dosa gör precis tvärtom. Hon låter paret tala för sig själva till bilder hon grävt fram ur deras filmarkiv på många hundra timmar. Och det är allt annat än en historia om två suicidala dysterkvistar, snarare två livshungriga makar som medvetet valde bort barn och skrivbordskarriär för att med livet som insats bryta ny mark inom sitt ämnesområde.

Maurice sammanfattar deras vulkanodyssér över ett par decennier som hundra år av upplevelser. Baserat på sina fältstudierna delade de upp vulkanerna i två huvudkategorier: lavaflödande ”röda vulkaner” som sällan utgör något akut hot och ”grå mördarvulkaner” som exploderar för att sprida pyroklastiska flöden över stora områden. För att kunna förutsäga vulkanutbrott och evakuera boende i riskzonen, utarbetade de en metod av mätningar och kontroller som numera ligger till grund för modern vulkanövervakning.

Men Fire of Love är inte en upplysningsfilm utan ett roligt och inkännande äktenskapsporträtt till bedövande vackra bilder av två älskvärda, högriskbenägna nördar. Skådespelerskan Miranda July läser ur deras böcker och anteckningar, påfallande ofta skrivna i poetiska ordalag. Men också Dosa smyger in sina egna kommentarer via mixen av fransk chanson, hårdrock och ambienttoner på musikspåret.

Katia och Maurice drar sig inte för att dansa i asbestdräkter och hemmagjorda skyddshjälmar på kraterranden till eldsprutande vulkaner. I ett avsnitt ror Maurice ut med en kollega i en gummibåt på en kratersjö av koncentrerad svavelsyra.  Senare berättar han om sin stora dröm:  att med en kanot gjord av titan paddla nerför en framvällande lavaflod. Han ler skälmskt, men han är helt uppriktig.

© Michael Tapper, 2022. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2022-08-26.